Søk
Close this search box.

Jakten på Nordlyset

Se for deg en kald vinternatt i Nord-Norge. Himmelen er klar, og du står og ser på stjernene mens du drømmer deg bort i tanker om livet. Det er kaldt, men du har på deg nok klær til å holde deg god og varm. Det føles koselig.

Akkurat idet du har klart å nevne de stjernetegnene du husker, ser du et grønt slør som sakte, men sikkert viser seg på himmelen. Lyset er ikke spesielt sterkt, men mystikken har allerede fanget blikket ditt. Plutselig eksploderer himmelen. Et intenst grønt lys strekker seg fra horisont til horisont og fyller hele synsfeltet ditt. Lyset danser og beveger seg i vakre mønstre, nesten som om nordlyset bevisst viser seg fra sin beste side. Du tenker at du bør ta noen bilder, men opplevelsen sluker deg fullstendig – og du blir bare stående og måpe. Men det gjør ingenting, for du føler deg så takknemlig for å være akkurat her, akkurat nå.

Dette var min torsdagskveld. Jeg har vokst opp i nord, og jeg har ikke sjans om jeg skulle telle hvor mange ganger Lady Aurora har tatt pusten min. Og hun gjør det enda.

Nordlyset på nevnte torsdag. Sett fra Kvaløya, rett utenfor Tromsø

Nordlyset, Aurora Borealis, Lady Aurora, Polarlys

Kjært barn har mange navn, og nordlyset er blant de kjæreste.

Det er ingen overraskelse at dette mystiske lyset har hatt en viktig rolle for mennesker gjennom historien. Både Aristoteles, Plinius den eldre og Seneca omtalte det. Man kan også finne beskrivelser av det som kan være nordlys i over 4 000 år gamle kinesiske skrifter. Trolig var det Galileo Galilei som ga det navnet Aurora Borealis – morgenrøden i nord.

Her i nord hadde vikingene et spesielt bånd til nordlyset. De trodde at lyset var dansende jomfruer som ventet på dem i Valhall. Det er også en teori om at nordlyset er det vikingene refererte til som Bifrost, broen mellom Midgard (jorden) og Åsgard (gudenes rike).

Galileo Galilei oppkalte det mystiske lyset på nattehimmelen etter Aurora, den romerske gudinnen for morgengryet.

Samene, som kom til Nord-Skandinavia for rundt 12 000 år siden, har også en sterk tilknytning til fenomenet; Guovssahas – det hørbare lyset. Ifølge samisk tradisjon lever våre forfedre i nordlyset, og det er svært viktig å vise respekt for det. Når nordlyset viser seg, må man ikke plystre, joike, synge eller lage mye lyd.

Denne tradisjonen om respekt lever fortsatt blant de fleste som bor i nord – som lærer barna sine at de ikke skal irritere nordlyset. Spesielt hvis du vifter med noe hvitt, sies det at lyset kommer og tar deg. Selvfølgelig gjorde vi det da vi var små, men bare i et par sekunder før vi ble livredde og løp inn så raskt vi kunne.

 

Galileo Galilei
Galileo Galilei oppkalte det mystiske lyset i nattehimmelen etter Aurora, den romerske gudinnen over morgengryet. Bilde fra AuroraWonder.com

Vitenskapen bak

Systematisk forskning på nordlyset begynte på 1600-tallet. Den svenske forskeren Anders Celsius oppdaget at det var en sammenheng mellom nordlyset og endringer i jordas magnetfelt – samt at solaktivitet påvirket lysstyrken.

Den første komplette nordlysteorien ble publisert av den norske fysikeren Kristian Birkeland i 1886. Han oppdaget at nordlyset oppstår når elektrisk ladede partikler treffer jordas magnetfelt og trekkes ned i atmosfæren, hvor de får gassene til å lyse opp. Denne oppdagelsen danner grunnlaget for all moderne nordlysforskning, som fortsatt er langt fra fullstendig. I Norge har vi to forskningsstasjoner som skyter opp forskningsraketter for å undersøke nordlyset: én på Svalbard og én på Andøya i Vesterålen, en 20 minutters flytur fra Tromsø.

Dra på nordlysjakt

For å se nordlyset er det tre hovedfaktorer du må tenke på:

  1. Som Birkeland viste, oppstår nordlyset når elektrisk ladede partikler fra solen når vår atmosfære. Det betyr at nordlyset er avhengig av solaktivitet, noe som heldigvis ikke er sjeldent. Vi bruker ofte apper og nettsider som viser nordlysvarsel – som for eksempel denne fra Universitetet i Tromsø!
  2. Klarvær. Lyset oppstår rundt 80 kilometer over bakken, og skyer vil derfor blokkere sikten. Sjekk værmeldingen og prøv å finne et sted med mest mulig klar himmel.
  3. Det må være mørkt. Nordlyset i seg selv er ikke en sterk lyskilde, så det bør være så mørkt som mulig rundt deg for at du skal kunne nyte det fullt ut. Mange er ikke klar over at nordlyset faktisk kan være synlig året rundt, til alle døgnets tider – men på grunn av midnattssolen kan vi ikke se det om sommeren. Derfor bør du også unngå lys fra byer, hus og lignende. Heldigvis er vår camping plassert rett utenfor byen, noe som gir deg et perfekt sted å slappe av med nordlyset rett utenfor hyttedøren!

 

Nordlys sett fra Tromsø Lodge & Camping Camping

Hvis du ønsker å dra på en guidet tur hvor du blir kjørt til de beste stedene for kvelden, får servert varm drikke, og høre spennende historier og fortellinger, hjelper vi deg gjerne i resepsjonen!

 

 

Book ditt opphold

Looking for adventure?

Opplev

Tromsdalen og omegn