Søk
Close this search box.

Jakten på Nordlyset

Se for deg en kald vinternatt i Nord-Norge. Himmelen er klar, og du står og kikker på stjernene samtidig som du drømmer deg vekk i tanker om livet. Det er kaldt, men du har på deg nok klær til å være god og varm. Det er koselig.

Akkurat når du har klart å nevne de stjernetegnene du husker, ser du et grønt slør som sakte men sikkert viser seg på himmelen. Lyset er ikke spesielt sterkt, men mystikken har allerede fanget blikket ditt. Plutselig eksploderer himmelen. Et intenst grønt lys strekker seg fra horisont til horisont, og dekker hele synsfeltet ditt. Lyset danser og beveger seg i vakre bevegelser, nesten som om nordlyset bevisst viser frem sine beste sider. Du tenker at du bør ta noen bilder, men opplevelsen sluker deg helt – og du blir bare stående og måpe. Men det går bra, fordi du føler deg så takknemlig for at du er akkurat her, akkurat nå.

 

Dette var min torsdagskveld. Jeg har vokst opp i nord, og jeg har ikke sjans om jeg skulle telle hvor mange ganger Lady Aurora har tatt pusten min. Og hun gjør det enda.

Nordlyset på nevnte torsdag. Sett fra Kvaløya, rett utenfor Tromsø

Nordlyset, Aurora Borealis, Lady Aurora, Polarlys

Kjært barn har mange navn, og nordlyset er blant de kjæreste.

Det er ingen overraskelse at det mystiske lyset har hatt en viktig rolle for mennesker opp gjennom historien. Både Aristoteles, Plinius den eldre og Seneca omtalte det. Man kan også finne beskrivelser av det som kan være nordlys i over 4 000 år gamle kinesiske skrifter. Trolig var det Galileo Galilei som gav navnet Aurora Borealis – morgenrøden i nord.

Her i nord hadde vikingene et spesielt bånd til nordlyset. De trodde at lyset var dansende jomfruer som ventet på dem i Valhall. Det er også en teori at nordlyset er det vikingene refererte til som Bifrost, broen mellom Midgard (jorden) og Åsgård (gudenes rike).

Galileo Galilei
Galileo Galilei oppkalte det mystiske lyset i nattehimmelen etter Aurora, den romerske gudinnen over morgengryet. Bilde fra AuroraWonder.com

Samene, som kom til Nord-Skandinavia for rundt 12 000 år siden, har også en sterk tilknytning til fenomenet; Guovssahas – det hørbare lyset. I følge samisk tradisjon lever våre forfedre i nordlyset, og det er svært viktig å respektere det. Når nordlyset viser seg kan man ikke plystre, joike, synge eller lage mye lyd.

Denne tradisjonen om respekt finnes enda i de fleste som bor i nord – som forteller barna sine at du ikke skal irritere nordlyset. Spesielt om du vinker med noe hvitt kommer lyset og tar deg. Selvfølgelig gjorde vi det da vi var små, men kun i et par sekunder før vi ble livredde og løp inn så raskt vi klarte.

Vitenskapen bak

Systematisk forskning på nordlyset startet på 1600-tallet. Svenske Anders Celcius oppdaget at det var en sammenheng mellom nordlyset og endringer i jordas magnetfelt – i tillegg til at solaktivitet påvirket styrken på lyset.

Den første komplette nordlysteorien ble publisert av den norske fysikeren Kristian Birkeland i 1886. Han fant ut at nordlyset oppstår når elektrisk ladde partikler treffer jordas magnetfelt og dras ned i atmosfæren – og får gassene i atmosfæren til å lyse opp. Denne oppdagelsen er grunnlaget for all moderne nordlysforskning, som enda i dag er langt fra fullstendig. I Norge har vi to forskningsstasjoner som skyter opp forskningsraketter for å undersøke nordlyset: På Svalbard, og på Andøya i Vesterålen – en 20 minutters flytur fra Tromsø.

Dra på nordlysjakt

For å se nordlyset er det tre hovedfaktorer du må tenke på:

  1. Som Birkeland viste oppstår nordlyset når elektrisk ladde partikler fra solen når vår atmosfære. Det betyr at nordlyset er avhengig av solaktivitet, noe som heldigvis ikke er en sjelden ting. Vi bruker ofte apper og nettsider som viser nordlys-varsel, som for eksempel denne fra Universitetet i Tromsø!
  2. Klarvær. Lyset oppstår fra 80 kilometer opp i lufta, og da vil eventuelle skyer være i veien. Sjekk værvarslingen, og prøv å finn et sted med mest mulig klar himmel
  3. Det må være mørkt. Nordlyset i seg selv er ingen sterk lyskilde, og det betyr at det bør være så mørkt som mulig rundt deg om du skal kunne nyte det i sin helhet. Mange tenker ikke over at nordlyset faktisk kan være der året rundt, til alle døgnets tider – men på grunn av midnattssolen klarer vi ikke å se det på sommeren. Dette betyr også at du bør komme deg unna lys fra byer, hus, og lignende. Heldigvis er vår camping plassert rett utenfor byen, noe som gir deg et perfekt sted å slappe av med nordlyset rett utenfor hyttedøren!

 

Nordlys sett fra Tromsø Camping

Om du ønsker å dra på en guidet tur, der du blir kjørt til kveldens beste steder, får servert varm drikke, samt historier og fortellinger – så hjelper vi i resepsjonen deg!

 

I disse dager går «Jakten på Nordlyset» på TV Norge og DPlay, der et kamerateam følger oss og andre reiselivsbedrifter i hverdagen som tilretteleggere for vinterturismen i Tromsø. Se nye episoder gratis hver tirsdag fra klokken 18:00!

Book ditt opphold

Looking for adventure?

Opplev

Tromsdalen og omegn