Søk
Close this search box.

5 flotte fjellturer i Tromsø

Tromsø er et eldorado for deg som liker fjell – enten du går på fjellet for å finne ro, beundre utsikten, utfordre høydeskrekken eller ønsker ei real treningsøkt.

Tromsø Lodge & Camping ligger i idylliske Tromsdalen, rett ved foten av noen av Tromsøs mest kjente og fantastiske turområder. Campingplassen ligger like ved Tromsdalselva, og her kan du enten fiske, bade og eller gå på en rekke fjellturer.

– Campingen er et utrolig godt utgangspunkt for turer, både for små og store. Vi i barnehagen bruker ofte nærområdet. Jeg er heldig og kan gjøre det jeg liker sammen med barna og gi dem turglede og interesse for turer, forteller Therese Sørensen, pedagogisk leder i Marsvegen barnehage i Tromsdalen.

Et par kilometer inn i dalen finner du lavvoen og gapahuken hos Gutta på Skauen. Det er et perfekt turmål hvis du har med små barn. De litt større kan ta turen til Dalheim eller den lengre og mer krevende turen til Tromsdalstinden.

Ved å bo i en hytte på Tromsø Lodge & Camping har du den perfekte basen for din opplevelsesferie. Book overnatting

Tromsdalstinden er Tromsøs høyeste fjell. Turen starter like ved campingplassen i Tromsdalen.
«TINDEN»: Tromsdalstinden er Tromsøs høyeste fjell, og også Tromsøs «byfjell». Du starter turen rett ved campingen og går innover dalen, før stien etterhvert slynger seg oppover fjellet. Foto: Therese Sørensen

 

Tromsdalstinden

Tromsdalstinden eller «Tinden» som den er kjent for blant tromsværinger er Tromsøs høyeste fjell. Den rager 1238 meter over havet, og vil ta 5-7 timer å gå. På toppen har du et 360 graders panorama, med utsikt til Tromsøya, Kvaløya, Senja og Ringvassøya.

– Tromsdalstinden er min favoritt. Det er en høydare både på vinteren og om sommeren, sier Therese Sørensen.

Hvis du ønsker å gå på Tromsdalstinden kan du følge lysløypa fra campingen og på grusveien innover i dalen. Deretter går du videre på den markerte hovedstien helt til du ser fjellet tydelig foran deg. Stien slynger seg oppover fjellet, og leder deg til hovedryggen mot toppen.

Fløya og Sherpatrappa

En 20-minutters gåtur rett sør for Tromsø Lodge & Camping går Sherpatrappa oppover fjellsiden opp mot Fjellheisen. Både Sherpatrappa og Fjellheisen er to av Tromsøs mest populære attraksjoner. Sherpatrappa er en steintrapp med over 1000 trappetrinn bygget av sherpaer fra Nepal.

Når du kommer opp til Fjellheisen kan du fortsette å gå videre til fjelltoppen Fløya (671 moh). Mange velger å ta fjellheisen opp til Storsteinen, og deretter er det en god sti og lettgått fjellterreng til Fløya. Fra både Fjellheisen og Fløya får du en uslåelig utsikt over Tromsø, og den er spesielt vakker i kveldssol.

Les også: Naturopplevelser eller storby i sommer? På Tromsø Lodge & Camping får du begge deler. 

Gode fjellsko
FJELLSKO: Godt fottøy er viktig når du skal gå på tur i Tromsøfjellene. Ha også med deg en vindjakke, skiftegenser og lue. Foto: Therese Sørensen

Kløftebakken

Therese Sørensens andre favoritt finner vi rett nord for campingplassen.

– Kløftebakken er en perle og en ekte puls-topp. Du går rett opp i 30-45 minutter, og belønnes med en panoramautsikt over hele Tromsø og alle fjellene. Det er veldig fint å gå opp hit og nyte kveldssola, forteller Therese.

Hun mener Kløftebakken er for bratt til å ta med seg små barn, men anbefaler heller en mindre bratt trasé som går fører til Tromsøs geografiske midtpunkt.

Tromsøs geografiske midtpunkt ligger i Tromsdalen.
MIDTPUNKT: Tromsøs geografiske midtpunkt ligger også i gangavstand fra campingplassen. Dette er en tur som også passer for barn. Foto: Therese Sørensen

Tromsøs geografiske midtpunkt

– Det geografiske midtpunktet har vært en Ti på topp-tur, og den passer bedre hvis man har med seg barn, sier Therese.

Denne turen starter også fra Tromsø Lodge & Camping og blir beskrevet som enkel. Det er to merkede ruter opp til det geografiske midtpunktet – enten 3,9 kilometer eller en brattere rute på 3,2 kilometer.

Trenger du overnatting i Tromsø? Vi har 58 hytter i ulike kategorier, samt plass for campingvogn og bobil. Se vårt utvalg her.

Skamtinden på Kvaløya utenfor Tromsø.
LUFTIG: Skamtiden på Kvaløya byr på spektakulær utsikt over fjell, fjord og storhavet mitt imot. Foto: Gerd Lockertsen

Skamtinden

Pål Jakobsen har gitt ut flere turbøker, og er blant annet redaktør for bestselgeren «Turboka – 150 små og store turer rundt Tromsø».

– Tromsø beskrives som toppturhovedstaden i verden, og det stemmer. Årsaken er at fjellene er så tilgjengelig. Du parkerer bilen og begynner å gå oppover med én gang. I tillegg finnes det stier i alle varianter til de fleste fjellene. Det betyr at mange av fjellene er lett tilgjengelig, selv om ikke alle er like lett å gå, sier Jakobsen, som er på fjellet mange ganger i uka, både sommer som vinter.

Hans favorittfjell i Tromsø, ligger på Kvaløya.– Kvaløya er vårt lille Senja eller Lofoten, og Skamtinden er min favoritt om sommeren. Den utfordrer høydeskrekken, men det er mulig å stoppe rett før toppen, dersom du ikke tør gå helt til topps. Man må være i brukbar form, for det oppover fra første steg. Øverst har du en utsikt av en annen verden, da er du ytterst, ytterst mot havet, ytterst i verden, forteller han.

Skamtinden er 884 moh, og det går en tydelig sti mot toppen fra utgangspunktet Rekvika.

– Skamtinden er fantastisk som fjelltur, og skal du ha maks ut av den, kommer du til toppen rett før midnatt. Da får du midnattssola mitt imot, sier Jakobsen.

For å komme til Skamtinden kjører du til Rekvik, ytterst i Ersfjorden. Stien starter ved parkeringsplassen, og etter omlag 500 høydemeter går stien inn i variert steinur. Turen til Rekvik er flott, også dersom du ikke ønsker å gå på fjellet, men derimot fjæra. Her finnes det lune og usjenerte viker med sandstrand og flotte klippeformasjoner.

Mange turer i Tromsø

Det er generelt mange fine turopplevelser som venter deg som besøker Tromsø, enten du kommer med venner eller familie.

– Det er veldig fint å gå her i Tromsdalen, om så bare ta seg en tur langs elva. Jeg vil også anbefale turfolk om å ta seg en kaffe eller en is på campingen når turen er over. Du finner en koselig kafé med flott uteområde der, sier Therese Sørensen.

Sammen med vår partner tilbyr vi også fjelltur med husky. Les mer om hundeslede.

Nyttige tips til fjellturer i Tromsø:

  • Sjekk værmeldingen og ta med deg varme klær hvis været skulle skifte raskt. Pål Jakobsen anbefaler vindjakke, lue og gnagsårplaster. Husk også godt fottøy.
  • Ta med mobiltelefon for å kunne tilkalle rask hjelp hvis uhellet er ute, men vær obs på at ikke alle steder har mobildekning. Ved alvorlige uhell må du ringe 113.
  • Ha respekt for naturen. Vær forsiktig når du krysser elver eller snøfelt, og hold deg unna snøskavler.
  • Velg tur etter evne til alle i turfølget.
  • Barnas turlag har 10 tips til en vellykket tur med barn.

Book ditt opphold

Looking for adventure?

Opplev

Tromsdalen og omegn