Søk
Close this search box.

4 helnorske tradisjoner som definerer påsken

Nordmenn er rett og slett så glade i påsken at vi har den lengste påskeferien i hele verden – og det er ikke uten grunn. Men hva er det egentlig som gjør den norske påsken så fantastisk?

Gi en nordmann skiturer på fjellet, solbrilleskille fra høyfjellssola og ei god krimbok, så har du dannet grunnlaget hans for en perfekt påskefeiring. Påskeuka i Norge er ei uke hvor stort sett alt annet enn familiekos og hyttelivet legges på hylla til fordel for jobb og det vanlige kjaset og maset i hverdagen. Spør enhver person som er fra eller bor i Norge – påsken er ferien for kos. Dagen starter med skiturer og Kvikklunsj, med en innlagt pause for litt påskenøtter, og avsluttes med en spennende krimroman i hytta foran peisen.

Det er spesielt fire tradisjoner som er viktig for nordmenn i påsken; hytta, skiturene, påskenøttene og påskekrimmen. Her kan du lese litt mer om dem.

 

Hytta

For å finne frem til urkosen, den koseligste av all kosen, burde man tilbringe påsken på ei hytte. Vi nordmenn er utrolig glad i å kunne gjemme seg litt unna stresset fra bylivet i påsken, og med ei hytte får man akkurat den avstanden man trenger. Enda bedre er det om hytta ligger nært skiløypene, har en solvegg og peisen inne holder seg god og varm. For norske familier er hytta samlingspunktet for påskeferien. Det er her vi varmer oss etter kalde skiturer, løser påskenøttene og blir skremt av påskekrimmen på kveldene. Hytta er rett og slett kjernen i påskekosen.

 

Skiturene (og kvikklunsjen)

En kvikklunsj ligger i snøen. Bilde.
Kilde: Wikipedia.

Se for deg dette: snøen som dalte i løpet av natta har lagt seg i et perfekt pudderføre og det glitrer av hvitt over fjellet. Sola er skarp, men varmer akkurat nok til at det er behagelig nok å sette seg i hytteveggen med en rykende varm kopp kakao. Skiløypene er ferskt preppet og langrennsskiene er nysmurt med Blå Swix. Det er denne idyllen den norske påsken står for. Det sies at nordmenn er født med ski på beina, men i påsken ser det ut som at de er født med en Kvikklunsj-bar og appelsinbåter i hendene i tillegg. Sjokoladespisingen er en så viktig del av påsken at butikkene ser en økning på omtrent 30% på sjokoladesalget hver gang det nærmer seg påske! Så lenge man husker Fjellvettreglene, og den velkjente regel nummer åtte («Vend i tide – det er ingen skam å snu»), er det få ting som slår en lang skitur på fjellet i vårsola.

 

Påskenøttene

Quiz og norsk påske går sammen som hånd i hanske. Siden tidlig på 80-tallet har nordmenn samlet seg foran TV-en i påsken for å få med seg påskenøttene. Påskenøttene er et velkjent familieprogram på NRK bestående av spørsmål og gåter, hvor man til slutt kan vinne en premie – vanligvis en liten radio. Har man derimot ikke tilgang på en TV er det garantert at man finner og kan kjøpe egne magasiner kun for påskequizzer, hvis ikke ligger det garantert en gammel quizbok fra 2010 på hytta. Det er i hvert fall én ting som er sikkert; nordmenn elsker å konkurrere i alt, spesielt sammen med familien. Så her er det bare å børste av gammel kunnskap om Eurovision 2008 eller kongefamilien i England – påskequizzen må man gjennomføre på en hytteferie.

 

Påskekrimmen

Påskekrimmen er også en utrolig sentral del av de norske påsketradisjonene. En påske uten en god krimbok eller TV-serie vil rett og slett ikke være en ordentlig påske. Det er mørkt ute, vinden uler i veggene og trærne er såpass dekt med snø så du kan egentlig ikke skille på om skikkelsen du ser utfor vinduet faktisk er fra skogen eller noe helt annet. Hvis du tilbringer ferien på en hytte, får du utover kvelden den perfekte atmosfæren for en spenningsfylt kveld med å finne ut hvem som egentlig er morderen i fortellingen. Det er ikke uten grunn at skandinavisk krim er blitt en velkjent sjanger for mange, og bøker fra forfattere som Jo Nesbø, Karin Fossum og Jørn Lier Horst gir et godt grunnlag for å bli ordentlig skremt i ferien. Om dette derimot blir litt for skummelt for deg, kan du bare kjøpe en vanlig melkeliter fra Tine og løse påskekrimmen som står på baksiden av kartongen hver påske.

Om ikke en påske med skiturer i glitrende snø, tonnevis med sjokolade, og familiekos på hytta med krimfortellinger og quiz frister, er det nok få andre ting som gjør det. Nordmenns påsketradisjoner er blant de vi setter aller høyest i løpet av året, og det av god grunn. Vi har en uke med ferie hvor vi ikke trenger å tenke på annet enn hvilken skismurning som er best eller om vi faktisk husket å legge appelsinen i sekken før vi dro ut på tur – og det vet vi å sette pris på.

 


Har du lyst til å oppleve en vaskekte hyttepåske midt mellom en storby og flott turterreng? Da kan du booke en hytte hos oss på Tromsø Lodge & Camping.


 

Visste du at?

Vi elsker sjokolade i påsken. I løpet av påsken gjør vi unna en tredjedel av årskonsumet av Kvikklunsj. Vi spiser 16-17 millioner plater. Nidar alene lager ca. 30 millioner påskefigurer i marsipan og sjokolade. Hvor mange av dem som er egg, finnes det ikke tall på, men det er mange.

Vi nordmenn spiser 23 millioner egg i løpet av påskedagene (altså fra skjærtorsdag til andre påskedag). Det er cirka ett egg til hver av oss i løpet av de dagene, og det er også nesten dobbelt så mye som ellers i året. Et gjennomsnittlig egg veier 63 gram, så

det utgjør tilsammen 1.449 tonn egg.

For noen år siden ble det regnet ut at vi i påsken spiser 250 mill. grillpølser. Det er vanligere å måle pølseforbruk i kilo, og i påsken antar Gilde at vi vil spise 1.300 tonn grillpølse, det er 10% av det årlige forbruket og fire ganger så mye som i gjennomsnittsuka.

Ja, vi elsker påsken!

Book ditt opphold

Looking for adventure?

Opplev

Tromsdalen og omegn