Søk
Close this search box.

10 tips til miljøvennlig camping

Det er kjempegøy å campe! Å høre lydene fra naturen, kjenne den friske brisen mot ansiktet og nyte fredelige omgivelser uten kjas og mas fra bystøyen – det er lite som er bedre. Men for å kunne fortsette å nyte naturen slik vi gjør nå, må vi også ta vare på den. Derfor vil vi gi deg ti tips til miljøvennlig camping, så fjell- eller skogsturen din etterlater seg så få avtrykk som mulig.

1. Etterlat campingstedet minst like fint som du fant det

Du har funnet den perfekte klarningen i skogen. Bakken er flat og perfekt til teltoppsett, trærne slipper inn sollyset og det er bare skog og natur å se så langt øyet rekker. Men rundt deg er det spredd omkring med gamle aluminiumsbokser og plastikkposer. Ikke bare er forsøpling skjemmende, det er utrolig farlig for både villdyrene og økosystemet. Ha alltid «pakk opp-pakk ned»-prinsippet i bakhodet før du forlater campingstedet ditt, og ta alt du hadde med deg tilbake.

 

2. «Green cleaning»

Konseptet «Green cleaning» handler om å vaske seg selv og utstyr med såpe som ikke er skadelig for naturen. «Grønne» såper (ikke grønnsåpe, det er en dårlig idé å dusje i det) har naturlige ingredienser som ikke slipper skadelige kjemikalier ut til skogens økosystemer, og kan derfor brukes til rengjøring og kroppsvask med bedre samvittighet.

 

3. Dropp engangsutstyret!

Fremfor å bruke penger på bestikk og kjøkkenutstyr som kastes etter ett bruk, ta heller med deg kniver, gafler og det du måtte trenge hjemmefra. Ikke bare vil du spare penger, du vil også unngå å bruke unødvendig plastutstyr. Det finnes mange miljøvennlige turalternativer til alt du skulle trenge – også engangsgrillen!

 

4. Lag og pakk ned maten selv

Dette er enda et vinn-vinn-tips! Ved å lage matpakkene selv vil du spare penger på ferdigpakkede løsninger, og du sparer miljøet ved å unngå all emballasjen som ofte følger med «enkle og raske»-måltider. Det beste er at du kan være akkurat så kreativ du vil og lage hva enn du ønsker å spise, så lenge det får plass i en matboks.

 

5. Ikke oppsøk eller prøv å kontakte villdyrene

Samspillet i naturen er skjørt. Unngå å mate eller å forstyrre de ville dyrene, da de kan bli avhengig av mennesker for overlevelse og miste egne naturlige instinkter. Dette gjelder også for bildetakning. Hvis du ikke kan ta et bilde av reinen eller rypa på en trygg avstand, ikke ta et i det hele tatt – la villdyrene være i fred.

 

6. Planlegg turen godt og hold deg unna fredede områder

Fredede områder er dedikerte plasser for å bevare noen av våre mest betydningsfulle økosystemer. Vi er heldig som har campingsteder omringet av nydelig natur, og stier som gjør det mulig å oppleve den i sin helhet. Når du derimot streifer bort fra stien risikerer du å ødelegge planter og forstyrre dyrelivet i området. Hold deg og miljøet trygge ved å holde deg til stien, og kun campe på utpekte plasser.

Usikker på hvilke områder som er vernet? Sjekk her!

 

7. Solpanel – ikke batterier

Noe av det første nye campere ofte legger merke til er hvor mye mørkere områder utenfor bygrensene er om natten. Du kan hamstre AA-batterier for å drive hodelykter og lommelykter, eller du kan investere i en lysløsning som går på solenergi. Det finnes også ladere som lades via solen, slik at man kan holde liv i telefoner og GPS-en. Om du derimot camper i Tromsø på vinteren anbefaler vi at du har med nok batterier, og ikke er avhengig av solen for elektrisitet – solen er tross alt borte mellom november og januar.

 

8. Fisk og lag mat med hensyn

Å fange og sløye sin egen middag på campingtur kan være en stor del av moroa. På plasser hvor fiske er lovlig, må du sjekke hvilke fiskearter du kan hale inn og om du trenger et fiskeløyve for artene og området. Bered måltidet på en ovn fremfor åpen flamme, spesielt hvis klimaet er varmt og tørt, da bål utgjør en større risiko for skogen enn ovner.

 

9. Bruk, lei, reparer!

Det er selvfølgelig veldig fristende å ha «top notch» campingutstyr når du skal ut på tur, men det er ikke nødvendigvis det beste for miljøvennlig camping. Med mindre omgivelsene er krevende og du virkelig trenger det beste av det beste, er det ikke nødvendig å kjøpe nytt telt eller sovepose. Bruk det du har! Om du ikke har alt du trenger, er det flere plasser som holder på med utleie av nødvendig campingutstyr, og det finnes mange gode bruktalternativer på både Facebook og FINN.no – så slipper du å kjøpe nytt telt for kun én tur.

 

10. Hvis du kjøper noe nytt – kjøp grønt!

Det finnes mange miljøvennlige alternativer innenfor campingutstyrverdenen. Det er en stadig økning i tilbudet av øko-vennlig utstyr i både fysiske butikker og på nett, ettersom flere og flere kunder blir mer interessert i bærekraften til produktene. Dette inkluderer produkter som er BPA-frie og bruker resirkulerte materialer i produksjon.

 


 

Dette er bare noen av handlingene du kan utføre på campingturen din for å minimere innvirkningen turen din har på den fantastiske norske naturen. Når alt kommer til alt er det viktig å huske på dette uttrykket når du er ute og camper: «Ta bare bilder. Etterlat deg bare fotavtrykk».

Book ditt opphold

På utkikk etter eventyr?

Opplev

Tromsdalen og omegn