Søk
Close this search box.

Freebies i Tromsø

Norge kan være et dyrt land å feriere i, og en vanlig oppfatning er at man MÅ bruke mye penger for å kose seg på ferie. Vet du hva? Dette er faktisk helt feil! Her skal vi vise deg hvilke aktiviteter og opplevelser du kan få helt eller tilnærmet gratis her i Nordens Paris – Tromsø.

Sherpatrappa

skog med steintrapp

Dette er en tur som starter i Tromsdalen, på fastland

sdelen av Tromsø (bare en 20 minutters gåtur herfra hos Tromsø Lodge & Camping!). Trappa ble ferdigbygget av sherpaer fra Nepal i 2017, og er en fantastisk tur opp mot Fjellheisen og Fløya. Du begynner gåturen omringet av bjørkeskog, før du går forbi tregrensa og får oppleve utsikten over hele Tromsøya – på toppen ser du ekte nordnorsk natur så langt øyet rekker! Om sherpaturen ikke skulle være nok, er det mulig å gå videre til fjelltoppen Fløya etter du har nådd Fjellheisen og cafeen på toppen.

Fjellturer

Ellers i Tromsø er det flust av fjellturer du kan gå opp – helt gratis! Den Norske Turistforeningen har markert opp turene du kan gå, så de enkleste turene er lette å følge. Rødtind (470 moh), Brosmetinden (525 moh) eller Nattmålsfjellet (297 moh) er eksempler på fjell med stier som er lette å følge og gå opp.

Det er derimot viktig å huske på at fjellene i Tromsø er snødekte lenge, og at man må være varsom på snøskredfare. For full oversikt over hvor det er trygt å gå og ikke, sjekk ut Varsoms snøskredoversikt.

Telegrafbukta

Fra Tromsø sentrum kan man ta en koselig gåtur til Telegrafbukta, en av Tromsøyas mest populære parker. Her finner du sandstrand, lekeplasser, bålgroper og ei langstrakt brygge over havet. Det er den perfekte plassen for å kose seg sammen med venner eller familie i sommersola, være seg med grilling, bading eller en liten piknik. Er du tøff nok til å bade i havet? Brygga er nemlig perfekt å hoppe fra og ut i det kalde, nordnorske saltvannet!

Botanisk hage

Like ved universitetet i Tromsø finner du en vakker hage med arktiske planter fra hele verden. Blomstringssesongen begynner i mai og varer frem til snøen daler i oktober. Hagen er ikke inngjerdet og er gratis for alle å besøke 24 timer i døgnet. Det ligger også en koselig liten café midt i hagen hvor du kan kjøpe vafler og gode kaker – om man ikke har noe imot å bruke litt penger under besøket.

Museer og gallerier

Tromsø sentrum florerer av museer og gallerier, og flere av de er helt gratis å besøke! Galleri NORD, Galleri Brevik og Krane Galleri er tre av de mest populære å besøke, og har utstillinger fra flere lokale kunstnere. Perspektivet Museum, hvor du kan lære om byens historie, er det eneste museet med gratis inngang. Du kan derimot kjøpe kombibillett for Tromsø Museum og Polarmuseet til den nette prisen av 80 kr, så det er ikke særlig dyrt å dra nytte av hele Tromsøs museumstilbud!

Byvandringtromsø bibliotek

Det er mye å utforske ved å vandre rundt i Tromsøs gater. Byen er full av historiske bygg, og Tromsø Kommune har laget en byoversikt over alle de gamle byggene i sentrum (https://www.tromso.kommune.no/tromsoe-bykart-fra-1931.5128709-274454.html)! Om du er mer interessert i arkitektur er det også mye å se på i sentrum, deriblant Kystens Hus, biblioteket og Polarmuseet. Det er også mange gjemte skatter rundt omkring sentrum – klarer du for eksempel å finne den 371 kilo tunge steinen Eidis Hansen bar opp fra fjæra for 200 år siden, angivelig fordi han ble nektet å kjøpe brennevin hos en av de lokale kjøpmennene?

Det er ikke bare om sommeren man kan nyte freebies i Tromsø. Aking og leking i snøen er gøy for både voksne og barn, og parken Charlottenlund på Tromsøya er åpen og gratis for alle å besøke. Her finner du lange akebakker, skøytebane og skiløyper som kan nytes – så lenge været tillater det. På vinteren er det mange flotte skiløyper å gå på, blant annet en som starter rett utenfor hos oss! Ski- og vinterutstyr kan leies gratis hos Turbo i biblioteksbygget i sentrum, så her er det ingen unnskyldning til å ikke base i snøen om vinteren.

Tromsø-ferien trenger altså ikke å koste skjorta. Her kan du hygge deg under midnattssola i den lune Telegrafbukta om sommeren, eller se på nordlyset etter å ha gått opp til Fløya via Sherpatrappa på vinteren. Det beste? Begge deler kan oppleves helt gratis.

Book ditt opphold

På utkikk etter eventyr?

Opplev

Tromsdalen og omegn