Bladene skifter farge, luften blir kaldere og kveldene blir mørkere og lengre. Høstsesongen er selve matsesongen i Tromsø. Friske multer, mørt viltkjøtt og villsopp står på menyen i nordnorske husstander, og har gjort det i flere århundrer.
Norge har lange mattradisjoner. Fra kraftige smaker i rein og elg tilberedt med villsopp, til søte fristelser i fargerike bær og myk fløte. Alt satt sammen av gamle norske tradisjoner fra overlevelsessamfunnet Norge var for bare hundre år siden. For ikke å glemme de fantastiske fiske- og skalldyrsrettene som kommer fra lange kystlinjer og fjorder, med ferske råvarer bare noen hundre meter fra bebyggelse. Vi nordmenn spiser fortsatt tradisjonsmat som har eksistert i flere århundrer til frokost, lunsj og middag – det betyr jo at vi har gjort noe riktig en gang i tida?
Hva kjennetegner norsk mat?
Den norske geografien gjør at landet vårt har et stort spekter av tradisjonsmat. Maten kjennetegnes av røkt eller speket kjøtt, eller andre smaker bygget på å preservere maten. I mange år var Norge et veldig fattig land, med manuelt jordbruk, jakt og fiske som hovedkilden til det meste av kostholdet. Dette, kombinert med lange og tøffe vintre, gjorde at maten måtte ivaretas gjennom større tidsperioder. Det var ganske enkelt ikke mulig å få tak i ferske ingredienser til menyen halvparten av året! Slik fikk vi retter som smalahove, tørrfisk og gravlaks.
Fisk, fisk og atter fisk
Med en av verdens lengste kystlinjer, er den norske maten sterkt preget av retter med havets frukter. Tradisjonelle fiskeretter var ofte akkompagnert med kokte poteter eller grønnsaker. For å ta vare på fisken ble det utviklet flere interessante konserveringsmetoder. Tørrfisk, gravet fisk, rakfisk, saltfisk – kunne fisken vare lengre på en eller annen måte, ble det gjort og laget en rett av det. Flere norske festretter med fisk er nå laget rundt disse spesielle metodene for å iverata fisken. I moderne tid er fisk fortsatt en nøkkelingrediens på det norske middagsbordet, men nå spiser vi nok sushi oftere enn rakfisk. Det er faktisk grunnet Norge at sushi nå inneholder salmalaksen!
Jakt og viltkjøtt
Viltkjøtt og får er også en viktig del av den norske husmannskosten, og stammer også fra tiden hvor vi jaktet på maten selv. Det er fortsatt mange nordmenn som jakter, og over 500 000 er registrert i det norske jegerregisteret. Den dag i dag er det altså en stor del av befolkningen som fortsatt jakter sin egen middag under de godkjente sesongene. I Nord-Norge er reinsdyr og rype det mest populære viltkjøttet, mens lenger sør i Norge ser vi at flere spiser rådyr, elg og hjort. Viltkjøtt kan brukes til utrolig mye. Har du blant annet prøvd reinsdyrburger med tyttebærsyltetøy – en spesialitet her i Tromsø?
Hva spiser vi i 2019?
I moderne tid slipper vi heldigvis å tenke på hvordan vi skal få tak i mat, selv om det er -20 grader og snøstorm. Alle norske kjøkken har et kjøleskap eller en fryser, og matbutikkene importerer råvarer fra hele verden. Vi har blitt et mer globalisert samfunn, med stadig flere impulser, informasjon og tilgang på andre matkulturer fra hele jordkloden. Pizzaen kom til Norge rundt år 1970. Allerede i 2018 kjøpte vi over 50 millioner frossenpizzaer – fordelt på 5,25 millioner innbyggere blir det veldig mange pizzaer! Selv om husmannskosten med kjøttkaker, spekemat og poteter aldri helt fases ut, blir nordmenn mer og mer inspirert av matvaner fra hele verden. Vi lager nye tradisjoner – fredagstacoen er blant annet et fast og kjært innslag hos de fleste norske familier.
TNS Gallup har laget en liste over ti matretter turister som kommer til Norge er nødt å prøve:
1. Pinnekjøtt
Dette er den vanligste matretten blant nordmenn på Vestlandet på julaften! Retten består av salt ribbekjøtt av sau, rotmos, Vossakorv og kokte poteter, og er en klassiker i juletiden.
2. Spekemat
Salt og speket kjøtt fra forskjellige dyr, gjerne servert med flatbrød og rømmegrøt. Dette er den perfekte sommermaten for mange nordmenn!
3. Kjøttkaker i brun saus
Retten består gjerne av boller fra kvernet, krydret kjøtt, brun saus, kokte poteter og gulerøtter og tyttebærsyltetøy. Dette er ofte en stor favoritt blant norske barn.
4. Fårikål
Dette er en matrett bestående av fårekjøtt, kål og hele pepperkorn. Matretten tilberedes tradisjonelt sett med at alt legges sammen i en gryte og koker, lenge.
5. Grovt brød med brunost
Brødskiver med pålegg er en dagligdags rett for både frokost og lunsj i Norge. Brunosten er vi spesielt stolte av, og det er en søt, karamellaktig ost som smaker nydelig med nybakt grovbrød.
6. Rømmegrøt
Kombineres gjerne med spekemat! Dette er en grøt laget på rømme, og serveres med sukker, kanel og en klatt smør.
7. Ribbe
Enda en juleklassiker! Ribbekjøttet er laget av gris, og serveres blant mange nordmenn på julaften sammen med kokte poteter, surkål, rødkål, tyttebærsyltetøy og flatbrød.
8. Lutefisk
Lutefisken er et spesielt norsk måltid basert på gamle tradisjoner. Den er gjerne laget av torsk som er utbløtt i vann, lutet og vannet ut igjen, og serveres med poteter og sprøtt, salt bacon.
9. Pizza Grandiosa
Norge er et av de landene som spiser mest frossenpizza per innbygger i hele verden! Grandiosaen kom på 80-tallet, og er en klassisk ost og skinke-pizza elsket av hele landet.
10. Smalahove
Dette er kanskje den mest spesielle retten på lista, og består av et helt eller halvt lammehode som er svidd og røkt. Kjøttet i seg selv er ganske salt, og faktisk ganske godt, men den aller heldigste rundt bordet får selve delikatessen av sauehodet – øyet!
Dette er en rask gjennomgåelse av hva vi faktisk spiser her i Norge. Hos oss på Tromsø Lodge & Camping serverer vi norsk husmannskost hver dag, og endrer menyen etter sesong. Slik kan du alltid være sikker på at du får prøvd ut noen av våre lokale retter her på campingen!