Søk
Close this search box.

Tromsø – Et Tureldorado

Å gå tur: En 200 år gammel tradisjon

Nordmenn har alltid hatt et nært forhold til de mange fjellene vi har i vårt langstrakte land. Vi har jaktet, fisket, drevet gårder og utvunnet jern. Men det var ikke før etter bruddet med Danmark for 200 år siden fikk man et behov for å oppleve naturen i sin prakt. Nasjonalromantikken brøt etter hvert frem, og folk tok på tur til fjorder og fjell i stor begeistring. I 1868 ble Den Norske Turistforening (DNT) stiftet, for å tilrettelegge for turopplevelser landet. DNT bygde 16 hytter i Jotunheimen og på Hardangervidda i løpet av de første 50 årene.

Etter hvert vokste også interessen for ferdsel på vinterfjellet, mye inspirert av Fridjof Nansens reiser på slutten av 1800-tallet. Skiløperne sørget for at hytter ble åpnet på vinteren, utstyrt med lanterner og signalhorn.

Et oppholdssted unna krigen

Under krigen doblet DNT medlemstallet sitt. Fjellturer ble som en protest mot okkupasjonen, og det gikk så langt at nazimyndighetene så seg nødt til å sensurere foredragene Turistforeningen holdt om fjell og turer.

Når krigen endelig var over eksploderte ferdselen til fjells. Stavanger Turistforening innledet boken «Fronten i fjellet» med følgende ord:

«Det var fjellet som kom oss til hjelp i okkupasjonsårene. Aldri har det vært så hyggelig å treffe landsmenn på fjellvidda som nettopp i disse årene. Det var at aldri hadde man sett på landet, Mor Norge, slik som nå»

– Vi fikk turkultur, vi lærte vårt land å kjenne, konkluderte Aftenposten.

Topptur i 1950. Bilde fra Aftenposten, foto: Jan Stage/Scanpix

En by blant fjell

Her i Nordens Paris er vi velsignet med fjell og natur rett utenfor døren. Det tar ikke mange minutter fra vi trør over dørstokken til vi har kommet oss noen høydemeter oppover fjellsiden. Denne nærheten til naturen er for mange grunnen til å bo her, og grunnen til at så mange velger å reise hit – både sommer og vinter.

I de siste årene har fjellvandring blitt mer og mer populært blant tilreisende, og for mange er det første gang de utforsker fjell på denne måten. Er du på utkikk etter en fjelltur som ikke er veldig utfordrende, men allikevel har fantastisk utsikt, kan du sjekke denne listen av Nerd Nomads (engelsk).

Ønsker du en litt mer utfordrende tur anbefaler vi å ta en titt på bloggen til «Kugo», en lokal toppturentusiast som ønsker å bli den aller første til å nå samtlige topper i Troms over 1000 meter over havet (666 stk).

Uansett om du er erfaren eller viderekommen er det viktig å være bevisst på egne begrensninger, og samtidig planlegge etter vær og vind.

– Alle turene til Ti på Topp er merket. Folk kan dermed gå med stor trygghet om at de finner veien tilbake. Man bør likevel ha med seg navigeringshjelpemidler i form av kart og kompass og/eller GPS. Husk også gode sko, varme klær, og drikke og mat i sekken. Gåstaver er lurt, sier Pål Tengesdal til iTromsø.

 

Den nye folkesporten

Toppturer på vinteren blir også mer og mer populært. Mange vil nok påpeke at dette ikke er et nytt fenomen, men det er ikke før de siste årene sporten har tatt helt av.

Med riktig utstyr kan du gå opp på fjellet, der du tar av fellene og kjører ned igjen med en fantastisk frihetsfølelse. Ingen forteller deg hvor fort du skal kjøre, og du blir helt oppslukt i en natur som aldri skuffer. Uansett om du har erfaring eller er nybegynner er nærheten til villmarken sterkt tilstede.

I Tromsø er vi, slik som på sommeren, bortskjemt med et uendelig antall fjell å gå på tur på. De nærmeste bare et par minutter unna byen. Området byr på både korte og lange turer, og har noe for folk på et hvert erfaringsnivå. I tillegg ligger snøen lenge i fjellene, og topptur på ski kan ofte nytes helt til og med mai måned. Bor du på Tromsø Lodge & Camping er du plassert midt mellom fjellene, og alt ligger til rette for at du skal nyte en dagstur før du slapper av med beina høyt på den private hytten din.

Skal du gå på topptur på ski må du forberede deg godt. Spesielt bør man sette seg inn i skredfare, og være 100 % sikker på at man er trygg på tur. Skredvarslinger og lokale entusiaster er gode kilder å oppsøke. Riktig utstyr kan også være forskjellen på en fin og en fantastisk tur. Trenger du hjelp er resepsjonistene våre alltid beredt for å gjøre det de kan for at du skal være godt nok forberedt.

 

Tips til nybegynnere: Ida Siem har studert friluftsliv, og underviser på brattlinja på Hallingdal folkehøgskole. Les hennes tips til ferskinger som skal på topptur!

 

Vi håper du utnytter det Tromsø har å by på, og vi vil mer enn gjerne høre om turene dine i området! Og husk, forbered deg godt – og vær forsiktig!

Book ditt opphold

Looking for adventure?

Opplev

Tromsdalen og omegn