Søk
Close this search box.

Truls Tiller med ny nordlysrekord: – Sto i T-skjorte og tok nordlysbilder

Truls Tiller har markert seg blant Tromsøs mest aktive og ikke minst dyktigste nordlysfotografer.

Denne høsten var han ekstra tidlig ute og fanget naturfenomenet.

-Det var ny rekord i år – 17. august. Den forrige rekorden var 24. august. Egentlig er det tynne nordlysstriper hele tiden, men det er nødt til å være mørkt nok for å fange det. I år var det nok litt tilfeldigheter som gjorde at det var mørkt nok i midten av august, forteller Truls Tiller.

September den beste måneden?

northernlight

Erfaringsmessig kommer de fleste turistene til Tromsø utover vinteren for å fange nordlyset. Det kan imidlertid være vel så gode nordlysforhold tidlig på høsten.

-Det var jo faktisk veldig behagelig å ta nordlysbilder i fjor, fordi det var brukbare temperaturer. Jeg husker en kveld jeg tok nordlysbilder i t-skjorte. Det er ingenting i veien for å ha en god opplevelse i september. Du kan ha finere opplevelser i høstmånedene, basert på at dagslyset også som regel er spektakulært.

-Problemet kan være at det er så mørkt, for eksempel i fjellene, at du får lite hjelp fra snøen til å få lys. Det kan være utfordrende å ta bilder. Men for selve opplevelsen, kan det være vel så bra i høstmånedene, forteller Tiller.

Northern lights

Slik tar du gode nordlysbilder

Tiller har tatt en rekke nordlysbilder som har gått viralt på internettet, med sitt kreative sinn hvor han alltid leter etter nye motiver.

-Nå er jeg veldig klar for en ny sesong, jeg er for så vidt klar hele tiden. I år vil jeg bevege meg mer mot Balsfjord og Lyngen. Det er vanvittig flott natur der, og jeg leter stadig etter nye motiver.

-Hva er viktig å huske hvis du skal få et godt nordlysbilde?

-Det som er viktig når det gjelder nordlys er å være der når det faktisk skjer. Apper kan hjelpe deg å spå nordlysaktiviteten, men et konkret klokkeslett er vanskelig å forutse. Man må følge med. Deretter er det viktig å finne best mulig lokasjoner – du må forsøke å komme deg ut av lys-sonene og til litt mørkere plasser uten så mye lysforurensing, forklarer Tiller.

-For å klare å fange det på kamera bør du ha et brukbart digitalkamera, et solid objektiv og ikke minst et stativ, sier han.

Mange turister besøker Nord-Norge, og blir skuffet over at de ikke evnet å fange nordlyset med mobiltelefonen.

-Er det umulig å fange nordlyset med mobiltelefon?

– Det er ingen problem å ta et nordlysbilde med mobiltelefon med tanke på hvor gode kameraer som de har fått nå. Du kan også laste ned apper som forsterker lyset, men kvaliteten blir deretter. Dersom du vil ha et kvalitetsbilde, bør du ha riktig utstyr, sier Truls Tiller.

En av Tromsøs ivrigste nordlysjegere.

Book ditt opphold

På utkikk etter eventyr?

Opplev

Tromsdalen og omegn