Planlegger du campingferie i Nord-Norge i sommer, finner du sannsynligvis ei hytte, eller en caravanplass etter din smak hos Tromsø Lodge & Camping.

På den urbane campingplassen Tromsø Lodge & Camping i Tromsdalen, kort vei fra Tromsø sentrum, er vi klare for at campingsesongen skal gå i gang for fullt.  Også i år vil sesongen preges av nordmenn på campingferie, og Tromsø Lodge & Camping har et bredt tilbud til alle som ønsker en sommerferie i Nord-Norge.

–Tromsø Lodge & Camping skal være rammen rundt en herlig sommerferie i Nord-Norge, enten man skal på familieferie, parferie, eller venneferie, sier Daglig leder Maria Kristiansen.

– Og vi satser selvsagt på å kunne tilby strålende vær hele sommeren, legger hun til med et smil.

Book oppholdet ditt på Tromsø Lodge & Camping nå!

Sommerferie i Nord-Norge? Velkommen til Tromsø Lodge & Camping! Foto: Vegard Stien

Ulike hytter

Campingplassen har 58 hytter i ulike kategorier tilgjengelige for sommergjestene våre, i tillegg til plasser for campingvogn, bobil og telt.

Hyttene er delt i fem ulike kategorier: Deluxe, Superior, Explorer, Tradisjonell og Økonomi. Her skal alle kunne finne en hytte som passer deres behov og ønsker.

– Vi har hytter for enhver smak – store, små, moderne hytter og gamle tømmerhytter, sier Kristiansen.

Deluxe-hyttene er moderne hytter med høy standard, som sto ferdig i 2014. Hyttene har et fullt utstyrt kjøkken, med blant annet stekeovn og oppvaskmaskin. Her får man også et romslig bad og en stor stue med tv, og utgang til privat balkong. I Deluxe-hyttene er det to soverom med fire separate senger. Det er mulighet for soveplass til inntil seks personer.

Deluxe-hytte

Superior-hyttene er komfortable hytter med høy standard, som har minikjøkken, bad og stue med tv. Det er ett soverom i hytta, og mulighet til soveplass for to ytterligere personer på sovesofa.

Superior-hytte

Explorer-hyttene er Tromsø Lodge & Campings nyeste tilskudd, som åpnet i februar 2020. Dette er moderne, arkitekttegnede hytter, med glassfelt i taket, slik at man kan se rett opp på vær og vind. I formen kan hyttene minne om små skip, og inspirasjonen er hentet fra oppdagere som reiste ut på havet. Her får man minikjøkken, bad og sengeplass til inntil fire personer.

Explorer-hytte

De tradisjonelle hyttene er klassiske camping-hytter i koselig og sjarmerende stil. I de tradisjonelle hyttene er det minikjøkken, bad og stue med tv. Det er to soverom med køyesenger, og soveplass til fem-seks personer.

Tradisjonell hytte

Økonomi-hyttene er små hytter med enkel standard. Her finner man en køyeseng for to, bord, stoler og en kjøkkenbenk. Hyttene har ikke vann- og toalettfasiliteter, men ligger cirka 150 meter fra servicebygget der man får tak i vann, samt kan benytte seg av toalett og dusj. Dette er et godt alternativ for de som ønsker et rimelig alternativ.

Økonomi-hytte

Camping for alle

– Superior-hyttene våre passer veldig godt til par, og kanskje særlig voksne par som synes det er deilig med sofakrok og tv, samt muligheten til å sitte ute og nyte kveldssola, sier Kristiansen.

De mest populære hyttene, som Tromsø Lodge & Camping får flest bookinger på, er derimot de tradisjonelle hyttene.

– Disse bookes mye av familier, ettersom de har to soverom og mulighet til å ha med hund. I tillegg får vi mange bookinger på Explorer-hyttene våre. Det er de nyeste, og kuleste av hyttene på campingplassen!

Camping med vogn eller bobil

Det er selvsagt også mulig å campe med bobil eller campingvogn på campingplassen vår i Tromsdalen. I juli 2015 åpnet vi helt ny bobilslette for caravan og bobil, med totalt 54 oppstillingsplasser.

Hver plass har en plan asfaltplass til vogn/bil, strøm og kunstgress. Det finnes også tilgjengelige teltplasser.

– Vi har et moderne kjøkken tilgjengelig for alle gjester, der de kan tilberede og spise egen mat. I servicebygget har vi flere dusjer og toaletter, forteller Kristiansen, og understreker at det er snakk om «alenedusjer», ikke dusjer i fellesanlegg.

– Det er viktig for oss at både dusjene og toalettene er rene og fine, og gir mulighet for privatliv, sier hun.

Tromsø Lodge & Camping har 54 oppstillingsplasser for bobil eller campingvogn. Foto: Vegard Stien

Nyt sommeren

På Tromsø Lodge & Camping er vi opptatt av at gjestene våre skal få en best mulig sommer, og vi har flere tilbud som underbygger det.

Campingplassen har for eksempel et eget grillområde med grillhytte, som er tilgjengelig for alle gjestene.

– Hver dag serverer vi frokost fra 08.00 til 11.00, i tillegg til at vi selger ferske bakevarer om morgenen: brød, rundstykker og kanelsnurrer, forteller Kristiansen.

– I resepsjonen selger vi også kaffe, te og kioskvarer. Vi har dessuten ei flott uteservering med alle rettigheter, der man kan nyte sommerdagene.

Aktivitet på campingen

Ønsker man å utforske Tromsø, finnes det mulighet for å leie sykkel på campingplassen i sommer. Da kan man enkelt ta seg ut på utflukt, eller inn til Tromsø sentrum for litt byliv.

I Tromsdalselva, like ved hyttene, kan man fiske etter ørret, eller ta seg en dukkert. Ønsker man seg ei sportsøkt, har man fotballbane like ved campingplassen.

– Fotballbanen på TUIL Arena kan benyttes av gjestene når den ikke er i bruk av A-laget. Vi har en ballpose i resepsjonen – det er bare å låne, sier Kristiansen.

Velkommen til en herlig sommerferie på Tromsø Lodge & Camping!

I Tromsdalselva kan man både bade og fiske.

Høsten i Tromsø er en magisk opplevelse. Mørketida nærmer seg med stormskritt og nordlyset danser over himmelen allerede fra september, samtidig som vi utnytter høstdagene i de flotteste turområdene du kan tenke deg.

Hos Tromsø Lodge & Camping ligger alt til rette for en god opplevelse. Vi er ligger fint til i naturskjønne omgivelser, men veien er kort til folkelivet i sentrum. Du kan dermed oppleve det beste Tromsø har å by på av både natur og kultur.

Bruk kampanjekode HOST2021 og få 15% på leie av hytter i høst!

Overnatting i vakre omgivelser

Noen søker seg til den tradisjonelle hytta for overnatting, mens andre ønsker en mer moderne stil. Heldigvis kan vi skreddersy overnatting for ditt Tromsø-opphold. Det finnes totalt 58 hytter hos oss og vi har noe for enhver smak. Fra verandaen på campinghytta kan du se nordlyset danse over stjernehimmelen. Visste du at på samisk heter nordlyset «guovssahas», som betyr lyset du kan høre?

De nye «Explorer»-hyttene våre er arkitekttegnede og toppmoderne i stilen, og har plass til overnatting for inntil fire personer. De tradisjonelle hyttene våre har en mer klassisk og koselig stil, samtidig som de er praktiske og har soveplasser til 5-6 personer.

I Explorer-hyttene kan du nyte synet av nordlyset gjennom de store vinduene.

I tillegg kan vi tilby 60 campingplasser med strøm for campingvogn og bobil. På campingplassen er det nytt og oppgradert dusj- og toalettanlegg, samt kjøkken der dere kan lage mat. I resepsjonen er det frokostservering hver dag, og her kan man også få kjøpt ferske bakevarer og aviser om morgenen – perfekt til dagens første kaffepause!

Når du våkner opp til dagens første måltid, har vi en herlig frokostbuffet som gjør deg mett før de mange opplevelsene resten av dagen. Vi tilbyr også lunsj og middag til grupper som bor hos oss. Vi har bar med alle rettigheter.

Dette kan du finne på i Tromsø i høst

Tromsø Lodge & Camping ligger i Tromsdalen – rett ved foten av noen av Tromsø mest kjente og fantastiske turområder. Tromsø er kjent som et tureldorado og det tar ikke mange minutter fra vi trør over dørstokken til vi har kommet oss mange høydemeter opp i fjellsiden. Både Sherpatrappa og Fjellheisen ligger i kort gåavstand fra Tromsø Lodge & Camping – uansett hvordan du kommer deg til toppen av Storsteinen, er utsikten upåklagelig.

Les mer: 5 flotte fjellturer i Tromsø

Fra november kan du være en del av et autentisk arktisk eventyr, og bli med i sleden på hundekjøring. De vennlige hundene er både snille og kosete, samtidig som de elsker å løpe. Her kan du oppleve hundekjøring på en helt unik måte.

Kanskje du vil kose og leke med valpene i hundegården?

Nordlyssesongen starter tidlig på høsten i Tromsø. Allerede i september kan du se Aurora Borealis danse over himmelen, samtidig som du drømmer deg vekk. Dra på nordlysjakt sammen med de du er glad i, og kryss av denne bucket list-opplevelsen sammen.

Vi samarbeider med flere aktivitetstilbydere i området, både på transport, nordlysturer, båtturer, hundekjøring med mer. Spør oss i resepsjonen, så finner vi den beste løsningen sammen med deg!

TUILs treningssenter ligger bare et steinkast unna og her kan du gjøre unna treningsøkten før du tar turen til et urbant bysentrum med unike butikker og cafeer sammen med vennegjengen. Tromsø sentrum bugner over av små perler som er klare til å oppleves og utforskes. Utfordre gjengen til en slag minigolf på Storgata camping, eller tilbring en avslappende lørdag på spa-båten Vulkana.

Gode fjellsko
Tromsø byr på den perfekte kombinasjonen mellom friluftsliv og byliv. Kombiner fjellturer med gode opplevelser i Tromsø sentrum.

Les mer: Kafeer, butikker og opplevelser du bare må få med deg i Tromsø!

Ta med kjæresten på en romantisk «get-away» eller samle vennegjengen i Nordens Paris. Legg konferanseturen med jobb til Tromsø. Nord-Norges største by byr på aktiviteter tilpasset de fleste behov, og enten du er på parferie, venneferie eller på tur med jobben, er sjansen stor for å finne noe spennende å bruke tida på.

Book oppholdet ditt på Tromsø Lodge & Camping nå!

 

Vinteren er på vei, og vi kan nesten ikke vente!

Høsten er forbi og har bydd på farger slik bare høsten kan. Kveldene og nettene er mørkere og lengre, men himmelen lyser opp av det magiske sløret til frøken Aurora som danser over himmelen. Endelig kan vi ønske Kong Vinter velkommen tilbake.

Tromsø Lodge & Camping og våre samarbeidspartnere tar smittevern på alvor. Vi har god plass og det er trygt å reise hit. Men vi oppfordrer alle gjester og besøkende til å holde god avstand og vaske hender ofte.

Dette året er spesielt for alle, og den årlige høstturen til en storby i Europa må utsettes. Hvorfor ikke ta turen nordover, til Nordens Paris – Tromsø i vinter? Byen har mye å by på, alt fra koselige caféer, gode restauranter og spennende butikker.

Aktivitetsbonanza

Utenfor vinduet daler snøen ned fra himmelen, men den smelter når den treffer bakken. Termometeret snek seg farlig nært null i forrige uke, men det er enda en stund til snøen dominerer landskapene våre. Men det er ikke alle vinteraktiviteter som krever snø – og noen har allerede begynt!

Jakten på nordlyset

De fleste har hørt om det, og det er kanskje på din bucket list (du er definitivt ikke alene). Noen av de som besøker oss har fortalt at det er deres største drøm i livet. Å være vitne til at nordlyset danser på himmelen er en fantastisk, ekstraordinær opplevelse. Når det grønne sløret glir over himmelen, er det vanskelig å ikke bli lamslått.

Tromsø Camping nordlys vinter

Det kommer ikke som en overraskelse at mennesker i nord har hatt et nært forhold til nordlyset. Vikingene trodde det var dansende jomfruer som ventet på dem i Valhall, og i samisk tradisjon representerer det en kraft der våre forfedre bor.

Les mer om historien til nordlyset.

Besøk havets giganter

I flere år kokte havet utenfor Tromsø – og det var fullt av gigantiske og ydmyke knølhvaler som jaktet på sild, i godt samarbeid med flokker av spekkhoggere. De siste årene har hvalene flyttet seg litt lengre nord på jakt etter silden, men det er mange aktivitetstilbydere som kan ta deg med på tur for å se hvalen. Våre partnere svært kunnskapsrike, og vet nøyaktig hva de holder på med, slik at de kan ta deg med på en uforglemmelig opplevelse.

Hvalsafari vinter

Følelsen av å oppnå kommunikasjon med disse utrolige dyrene er ubeskrivelig – og du må være der for å forstå det. Vi hjelper deg med å booke din hval-opplevelse!

When in Tromsø

Etter hvert kommer endelig snøen også, og da tar vi deg med på en reise igjennom kultur og historie. Har du aldri stått på ski eller gått på truger inviterer vi deg til nybegynnerkurs, der du får oppleve snøen på den mest tradisjonelle måten som går an!

Hundekjøring og reinsdyrslede

Hunder har blitt brukt til jakt og transport i omtrent fire tusen år. Denne historien kan du bli del av, ved å oppleve et ekte arktisk eventyr: Å kjøre ditt eget hundespann!

Reinsdyrsleder er den eldste formen for transport i nord. Som en svært sentral del av samisk tradisjon kan du være med å besøke en ekte camp – der du får en smak på kulturen til vårt urfolk, med mat, joik, historier, og sledetur.

Tromsø vinter hundekjøring
Prøv hundekjøring i vinter!

Dette er bare noen av de aktivitetene vi anbefaler å prøve når du besøker Tromsø i vinter. Er du nysgjerrig på hva vi kan tilby til deg og dine reisevenner, ta gjerne kontakt med oss – så finner vi de beste aktivitetene for deg!

Book oppholdet ditt på Tromsø Lodge & Camping nå!

 

Tromsøsommer i år? Tromsø sentrum bugner over av små perler, klar for å oppleves og utforskes. Vi har samlet noen tips til hvor du kan spise, hva du kan gjøre, og hvor du kan handle.

Men husk: dette er bare en liten del av det Tromsø sentrum har å by på. Kom på besøk, så får du se!

Behov for overnatting? Book oppholdet ditt på Tromsø Lodge & Camping nå!

5 spennende butikker

Storgata 99

Storgata 99 er et designkollektiv der ulike tromsøbaserte designere selger sine produkter. Her finner du både klær, smykker, aksessoarer og ting til hjemmet. Ønsker man å finne en unik gave til noen man er glad i, kan dette være et ypperlig sted å lete!

Adresse: Storgata 99

Sweet Heart

Dette er en rendyrket godteributikk, som i år kan feire 36-årsdag i Tromsø sentrum. I det lille, røde huset i Storgata får du alt fra smågodt, til finere konfekt, kakepynt, softis, gelebønner og ulike gavepakninger.

Adresse: Storgata 71

Postludium

Postludium er bruktbutikken til Kirkens Bymisjon i Tromsø, og her har du muligheten til å gjøre noen skikkelige funn! Enten du er glad i retroklær og -smykker, kitchy nips, vakre glass eller gamle bøker, finner du det meste her. Her er det bare å gjøre seg klar for skattejakt!

Adresse: Kirkegata 10

Wabi Sabi designer og lager vakre og unike smykker. Dette er gullringer med rådiamanter fra kolleksjonen «Rå».

Wabi Sabi

Wabi Sabi designer og lager vakre og unike smykker i eget verksted. Her har man også mulighet til å få laget helt egne, spesialdesignede smykker – kanskje har du et du alltid har drømt om? Wabi Sabi tilbyr også workshops.

Adresse: Peder Hansens gate 4B

Hermes II

Hermes II er en kutter fra 1917, som nå benyttes som opplevelsesbåt. I tillegg kan man besøke gavebutikken som hører til, og her tilbys et spennende utvalg av lokalt-, norsk- og skandinavisk design. Leter man etter en flott gave, eller rett og slett noe pent til eget hjem, er dette et fint sted starte.

Adresse: Kystens Hus, Stortorget 1

4 koselige kafeer

Smørtorget

Helt siden 2013 har du kunnet spise varme eller kalde lunsjer, deilige bakverk og drikke god kaffe i den sjarmerende kafeen Smørtorget i Austadgården. Og samtidig som du får deg noe å bite i, kan du her utforske utvalget i second-hand-butikken, som holder til i samme lokale. Iblant inviterer også kafeen til kulturarrangementer, som kunstutstillinger, boklanseringer og lunsjkonserter.

Adresse: Sjøgata 11

Svermeri

Svermeri kaller seg selv for «En litt annerledes kafé og interiørbutikk», og holder til i et hus i sentrum fra 1800-tallet. De tilbyr både redesign, gjenbruk og håndverk, samt lunsjretter og kaffebrød i koselige lokaler med mye særpreg.

Adresse: Skippergata 2

Frø er en plantebasert kafé i Tromsø sentrum, som blant annet har spesialisert seg på pannekaker med ulik topping. Foto: Tommy Olsen

Frø

I førsteetasjen på Veita-senteret, med utsikt mot Storgata, finner du den plantebaserte kafeen Frø. Dette er en kafe som setter grønnsakene i hovedrollen, og som derfor er et alternativ for deg som vil spise helt grønt, eller bare mer grønt. Kafeen tilbyr lunsjretter, både til å spise i kafeen, eller til take away, samt bakst og god kaffe.

Adresse: Storgata 102

Selfie

Er du ute etter en kafe som i tillegg til å tilby deilig mat, også er «insta-vennlig», finnes det knapt noe bedre sted enn Selfie Konditori. Det relativt nyoppstartede konditoriet serverer elegante kaker og makroner, i tillegg til lunsjretter og kaffedrikker. Her kan det lønne seg å ha strøm på telefonen, så du får sikret deg en selfie mot roseveggene!

Adresse: Grønnegata 38

3 kule opplevelser

Perspektivet

I et fredet hus fra 1800-tallet holder Perspektivet museum til. Her kan du stikke innom for å oppleve både faste, og midlertidige fotoutstillinger – av lokale, nasjonale og internasjonale fotografer. Museet har blant annet en utstilling tilegnet forfatter Cora Sandel, som på begynnelsen av 1900-tallet bodde i huset.

Adresse: Storgata 95

Vulkana

Hva med et besøk på en ekte spa-båt? Vulkana er en tradisjonell norsk fiskebåt fra 1957, som er omgjort til en velvære- og opplevelsesbåt. Nå inneholder båten både saltvanns-stamp, sauna, hamam, zen-lounge og restaurant. I sommer tilbys ulike badstu-pakker.

Adresse: Søndre Tollbodgate 11B

Hva med et besøk på spa-båten Vulkana i sommer? Foto: Vulkana/Silja Lomakka

Storgata Camping

Tross navnet, er ikke Storgata Camping en campingplass, og de tilbyr heller ikke overnatting av noe slag. Dette er derimot Norges største 18-hulls innendørs minigolfbane, samt bar og kulturscene! Her arrangeres det både konserter, quizer, debatter og bruktmarkeder. I tillegg kan man booke sitt eget VIP-karaokerom sammen med venner, og slå seg løs med favorittlåtene sine.

Adresse: Storgata 5

2 annerledes barer

Helmersen Delikatesser & Vinbar

I Helmersens vinbar har de ikke bare moderne kvalitetsviner, men også en sesongbasert meny med småretter og snacks. I tillegg kan du se deg rundt i delikatessebutikken, og kanskje finne noen godsaker som du vil ta med deg hjem.

Adresse: Storgata 66

Raketten

Raketten, eller «Løkkekiosken» som den opprinnelig het, har stått i Tromsø sentrum siden 1911, og overlevd to verdenskriger og en bybrann. I dag er den fredet, og huser Norges minste bar! Her serverer de lokalprodusert øl, og det de selv lover er «byens beste pølse».

Adresse: Storgata 94B

1 by!

Ja, det er jo Tromsø selvfølgelig! Velkommen!

Tromsdalselva ved Tromsø Lodge & Camping
På Tromsø Lodge & Camping har vi en rekke ulike hytter til utleie, samt plass for campingvogn eller bobil – nært naturen, og nært Tromsø sentrum.

Behov for overnatting? Book oppholdet ditt på Tromsø Lodge & Camping nå!

Tromsø Lodge & Camping er perfekt for din familieferie. Den urbane campingplassen nært sentrum tilbyr både moderne og tradisjonelle hytter for overnatting.

Hva med å tilbringe sommerferien i Tromsø – selveste Nordens Paris? På Tromsø Lodge & Camping har vi 58 hytter i ulik størrelse og stil, slik at alle gjestene våre selv kan velge den som passer familieferiens behov og forventninger. Mens noen søker seg til den tradisjonelle hytta for overnatting, ønsker andre en mer moderne stil. Vi kan tilby begge!

Se alle de ulike hyttene våre her!

Overnatting i hytte

De nye «Explorer»-hyttene våre er arkitekttegnede og toppmoderne i stilen, og har plass til overnatting for inntil fire personer. De tradisjonelle hyttene våre har en mer klassisk og koselig stil, samtidig som de er praktiske og har soveplasser til 5-6 personer.

Ønsker man en oppgradert opplevelse, kan man gå for ei «Deluxe»-hytte. Dette er Saltdalshytter med to soverom, fullt utstyrt kjøkken, fin sitteplass, og elva rett utenfor. Her er muligheten for å våkne til elvebrus og fuglekvitter stor!

Tromsdalselva ved Tromsø Lodge & Camping familieferie

Bor du i hytte på campingplass, slipper du å gå tilbake til et trangt hotellrom etter en dag med opplevelser. På Tromsø Lodge & Camping kan du lage egen mat, og du bor på et barnevennlig område. Og du vet – når ungene har det bra på ferie, da har foreldrene det bra på ferie!

Book oppholdet ditt på Tromsø Lodge & Camping nå!

Campingvogn og bobil

På Tromsø Lodge & Camping har vi hytter for enhver smak, og i tillegg kan vi tilby rundt 60 plasser med strøm for campingvogn og bobil.

På campingplassen er det nytt og oppgradert dusj- og toalettanlegg, samt kjøkken der gjestene kan lage seg mat. I resepsjonen er det frokostservering hver dag, og her kan man også få kjøpt ferske bakevarer og aviser om morgenen – perfekt til dagens første kaffepause!

I tillegg har Tromsø Lodge & Camping bar med alle rettigheter.

Sommer på Tromsø Lodge & Camping familieferie

Aktiviteter i Tromsdalen

Tromsø Lodge & Camping ligger i Tromsdalen – et område som gir mulighet for en rekke fantastiske aktiviteter og naturopplevelser.

Ønsker man å være i aktivitet på området, kan man låne en fotball, og spille match på banen like ved. Tromsø Lodge & Camping tilbyr også sykkelutleie.

Tur i Tromsdalen familieferie

Tromsdalselva ved campingplassen gir muligheten til fiske, og ikke minst bading. Skogsområdet rundt er perfekt for turgåing, og turene finnes i alle vanskelighetsgrader. Her kan hele familien besøke lavvoen hos Gutta på Skauen, eller ta turen til Dalheim, mens de med ønske om en lengre, og mer krevende tur kan bestige Tromsdalstinden (1238 moh.) – blant tromsøværingene kun kjent som «Tinden».

Se flere ting du kan gjøre i Tromsø!

Fjellheisen og Sherpatrappa

En 20-minutters gåtur fra Tromsø Lodge & Camping finner du to svært populære attraksjoner: Sherpatrappa og Fjellheisen. Mens sistnevnte har fraktet besøkende opp til Storsteinen (421 moh.) helt siden 60-tallet, ble Sherpatrappa nylig ferdigstilt. Den har over 1000 trappetrinn, og er bygget av sherpaer fra Nepal – derav dens navn. Her kan hele familien ta seg opp til ei uslåelig utsikt over Tromsdalen og Tromsøya!

Les mer: Freebies i Tromsø

Sentrumsnær overnatting

Noe av det som gjør Tromsø Lodge & Camping til et unikt sted å bo er at man er nær både naturen og bylivet.

Dette er en urban campingplass, i en pulserende storby med massevis av aktiviteter og tilbud. Du kan promenere fra campingplassen, og være midt i sentrum på 30 minutter. Med sykkel tar turen 10-15 minutter, og med bil 6-7 minutter.

Tromsø byr på aktiviteter tilpasset de fleste behov, og enten du er på parferie, venneferie eller familieferie, er sjansen stor for å finne noe spennende å bruke tida på.

Les mer: Tromsdalen de siste 100 år

5 aktiviteter for familier

1. Telegrafbukta

Dette park- og strandområdet på Tromsøyas sydspiss er et superpopulært tilholdssted på dager med godvær. Her finnes det muligheter for grilling, bading, sport, lek og rekreasjon. Fra sentrum kommer du deg hit med buss nummer 33.

2. Nordnorsk Vitensenter

Vitensenteret er en kjempemorsom aktivitet for små og store «nysgjerrigperer», og her legges det opp til både lek og læring.

3. Tromsøbadet

Tromsøs splitter nye badeanlegg har både sklier, boblebad, babybasseng, badstuer, varmegrotte og utebasseng. Her er mulighetene store for lek for de små, og avslapning eller trening for de store.

4. Polaria

På opplevelsessenteret Polaria kan du oppleve ekte seler på nært hold, samt både se, lære om og kjenne på andre arktiske havskapninger.

5. Charlottenlund

Aktivitets- og friluftsområdet Charlottenlund legger til rette for haugevis av moro på godværsdager. Her finnes det lekearealer, fotballbane, ballbinge, sykkelløype, løpebane, gruer og benker.

Sommer på Tromsø Lodge & Camping familieferie

Tromsø ble kåret til verdens tredje beste juleby, før Travel And Leisure innså at Ishavsbyen trolig er klodens festligste å feire jul i. Det er mange gode grunner til det.

Det nevnte amerikanske reisetidsskriftet antydet først at relativt snøfattige byer på hver sin side av grensa mellom USA og Mexico kunne måle seg med Tromsø, men mer enn snøforholdene her begeistrer alt og alle på jakt etter julestemning. I denne byen er det uansett så å si alltid hvit jul. Det motsatte skjer sjeldnere enn hvert tiende år i snitt. Ikke rart vi stadig er på CNNs topp-ti-liste over verdens beste vinterdestinasjoner. Og nå fylles byen med turister også i jula. Det viser både statistikker og avisreportasjer.

 

Levende lyshav

Når man bor i en landsdel kjent for mørketid, blir gjerne entusiasmen for det lille lyset som er igjen stort. Derfor prises både nordlyset og andre fargesterke fenomener, som «den blå timen». Tromsø har også sterke tradisjoner med lystenning på gravlundene. Det ble i sin tid uttrykt at lyshavet utenfor slottet, da kong Olav V døde, skapte en slags renessanse for tradisjoner med å tenne lys for de døde. Men da disse januardagene i 1991 viste ei helt egen stemning i Oslo, så hadde tradisjonen stått seg sterkt på Tromsøs kirkegårder og gravlunder i mange år.

Lyshav foran stortinget i Oslo.
Kilde: tk.no

Skikken er for øvrig sterkt knytta til det katolske, var protestantisk motarbeida i århundrer, men bredte om seg igjen i et Nord-Europa som mintes den første verdenskrigens ofre. Derfra tok den også turen videre til Norge, og nordover, hvor mørketid og snø skaper særegne kulisser for tradisjonen. Man trenger ikke gå mer enn et par hundre meter fra Tromsø Lodge & Camping for å få oppleve et slikt julelyshav.

 

Konsertkatedralen

I denne mørke og kalde tida vet tromsøværingene dessuten å søke lyset og varmen, som ei god julestemning gir, på flere måter. Særlig Ishavskatedralen fylles med julemusikk, kjent som den også er for sin spesielle akustikk, i tillegg til det arkitektoniske. I 2019 er det satt opp ikke mindre enn 17 julekonserter i Tromsdalen kirke, som er det offisielle navnet knapt noen bruker. I tillegg blir det både romjulskonsert og nyttårskonsert der.

Ishavskatedralen i Tromsø under solnedgang og den blå timen. Foto.
Kilde: iTromsø

 

Når både lokale, nasjonale og internasjonale julestjerner byr på godlåt og stemmeprakt i byen, tas også Domkirka, Kulturhuset og andre konsertarenaer i bruk, men ingen i nærheten så mye som Ishavskatedralen.

 

Julegate i folks hjerter

Også julegatearven er lang i Ishavsbyen, og følelsene rundt den sterke. Da flere tiår gamle lenker med lysende røde hjerter måtte skiftes ut i 2017, deltok nær 5.000 mennesker i avstemningen om hvordan den nye pynten over Storgata skulle se ut. Til tross for at skiftet bunnet i et EU-direktiv, fikk de gamle hjertene leve på annet vis, og er sammen med stadig større satsinger fra handelsstanden med på å pynte julebyen Tromsø. Brannsikkerhet tas altså stadig alvorlig, som da julelys av samme grunn ikke kom opp i byens gater i 1967, også da til dyp skuffelse for mange.

The city streets of Tromsø, adorned with Christmas decorations.

Den årlige julegran-tenninga på Stortorget er dessuten flittig besøkt, og det er et spektakulært syn når grana flys dit med helikopter.

 


Er du på utkikk etter et hyggelig sted i Tromsø under juleferien? Da kan du booke en hytte hos oss på Tromsø Lodge & Camping.


 

Julebord før og nå

Julebord som gilde er et begrep med røtter langt over tusen år tilbake i tid. Både romerske og norrøne sådanne ble nøye flettet inn i kirkas skikker, for å fjerne forkastelig tankegods, men samtidig ikke skape mer brudulje enn nødvendig. Eplet i munnen på et grisehode skal være en vikingtradisjon. Julebordene slik vi kjenner dem i dag, som festlige lag for kolleger og andre organiserte, er imidlertid et etterkrigsfenomen.

Det spørs om Tromsø har noen særegne julebordstrekk som ikke andre norske byer har, men allerede i 1972 slo byens lokalavis opp på førstesida at tusenvis av tromsøfolk brukte mer enn en million kroner til sammen på julebord. Prisen per kuvert lå på mellom 25 og 90 kroner, og det kom sterke reaksjoner på at byens formannskap bevilget seg 120 kroner hver til julebord. Sjøl i restaurantbransjen reagerte enkelte på at fråtseriet hadde tatt overhånd.

Les også: Vinteren kommer!

Kanskje så man her tidlige tegn på hvorfor Tromsø noen år seinere ble omtalt som landets utelivsby nummer 1. I dag kan man velge mellom alt fra catering til en leid lavvo innerst i Tromsdalen til store show som «krydrer» både koldtbord og varmmat i alle mulige former på de store hotellene.

 

Julemesser for hånden

Julemarkedene er mange i og rundt byen, hvor utvalget av lokalt håndverk, håndarbeid og tradisjonsmat er stort. Åsgårdmessa er nok eldst, med sine 55 år i drift. Og den er i alle fall størst. Hvert år kniver mange titalls småprodusenter om plassen, der en ufravikelig regel er at det som selges skal være sjøllagde produkter.

Julemarked på Stortorget i Tromsø. Foto.
Kilde: iTromsø

Julematen – gull og grandiost

At ferdigpizzaen Grandiosa er favoritten til julemiddag, er en myte som har bredt om seg i Norge rundt 30 års tid nå. Sannheten er at ribbe og pinnekjøtt fortsatt topper statistikkene. Juletradisjoner hadde jo ikke vært tradisjoner, hvis de ikke bygde på nettopp tradisjoner. Samtidig endres de for de fleste litt etter litt av ytre påvirkning, også mattradisjonene. I tillegg til det globale medietrykket, så har Tromsø vært en by med stort internasjonalt samkvem og tilflytting i hele byens historie.

For noen er kanskje ikke endringene større enn at pinnene byttes ut med poteter, og/eller vannet med øl, i pinnekjøttgryta. For andre endres julemenyen mye mer, for eksempel til det vegetariske.

Les også: Tradisjonell mat i Norge: hva kan du forvente deg?

I det fiskeribygde Nord-Norges hovedstad er likevel kjøtt-tradisjonene på svært høyt nivå. Du finner en norgesmester fra byen så å si i hvert eneste års NM i kjøttprodukter, og det er vanligvis julemat fra Ishavsbyen som sanker gull og andre medaljer. I år vant H Mydland AS i begge kategorier pinnekjøtt, men også lammerull og fenalår fra flere av byens kjøttprodusenter har gjort stor NM-suksess opp gjennom årene.

 

Julejazz og gjensyn

Mellom familieselskapene og vennelagene finner tromsøværingene likevel tid til å dyrke byens rike kulturliv. Romjulsjassen og viseklubbens «Romjulsspelt med bokna musikk» bygger på flere års engasjement og spilleglede, og hvert eneste år er disse konsertene utsolgt lenge før jul. Gjensyn med gamle band er heller ikke et uvanlig julefenomen.

 

Fjellfint fyrverkeri

Et spektakulært julepunktum settes hvert år med det som må være verdens stiligste fjellfyrverkeri. Hver nyttårsaften lader og skyter 30-40 frivillige ut kinesisk fyrverkeri av beste kvalitet fra platået ved Fjellheisens toppunkt. Fjellfyrverkeriet har røtter helt tilbake til 1946 og vant Tromsø kommunes hederspris i 2017. Det må bare oppleves. Vi anbefaler å se det fra området rundt Ishavskatedralen eller egnede steder i og rundt Tromsø sentrum. Velbekomme.

 

Fjellfyrverkeri i Tromsø under årskifte til 2018.
Kilde: UiT, Twitter

 

Tromsø Lodge & Camping ønsker deg en God Jul og Godt Nyttår!

Det er kjempegøy å campe! Å høre lydene fra naturen, kjenne den friske brisen mot ansiktet og nyte fredelige omgivelser uten kjas og mas fra bystøyen – det er lite som er bedre. Men for å kunne fortsette å nyte naturen slik vi gjør nå, må vi også ta vare på den. Derfor vil vi gi deg ti tips til miljøvennlig camping, så fjell- eller skogsturen din etterlater seg så få avtrykk som mulig.

 

1. Etterlat campingstedet minst like fint som du fant det

Du har funnet den perfekte klarningen i skogen. Bakken er flat og perfekt til teltoppsett, trærne slipper inn sollyset og det er bare skog og natur å se så langt øyet rekker. Men rundt deg er det spredd omkring med gamle aluminiumsbokser og plastikkposer. Ikke bare er forsøpling skjemmende, det er utrolig farlig for både villdyrene og økosystemet. Ha alltid «pakk opp-pakk ned»-prinsippet i bakhodet før du forlater campingstedet ditt, og ta alt du hadde med deg tilbake.

 

2. «Green cleaning»

Konseptet «Green cleaning» handler om å vaske seg selv og utstyr med såpe som ikke er skadelig for naturen. «Grønne» såper (ikke grønnsåpe, det er en dårlig idé å dusje i det) har naturlige ingredienser som ikke slipper skadelige kjemikalier ut til skogens økosystemer, og kan derfor brukes til rengjøring og kroppsvask med bedre samvittighet.

 

3. Dropp engangsutstyret!

Fremfor å bruke penger på bestikk og kjøkkenutstyr som kastes etter ett bruk, ta heller med deg kniver, gafler og det du måtte trenge hjemmefra. Ikke bare vil du spare penger, du vil også unngå å bruke unødvendig plastutstyr. Det finnes mange miljøvennlige turalternativer til alt du skulle trenge – også engangsgrillen!

 

4. Lag og pakk ned maten selv

Dette er enda et vinn-vinn-tips! Ved å lage matpakkene selv vil du spare penger på ferdigpakkede løsninger, og du sparer miljøet ved å unngå all emballasjen som ofte følger med «enkle og raske»-måltider. Det beste er at du kan være akkurat så kreativ du vil og lage hva enn du ønsker å spise, så lenge det får plass i en matboks.

 

Packed lunch box. Image.
Det beste med å pakke din egen mat er at du kan lage den så overdådig eller så vanlig som du vil!

 

5. Ikke oppsøk eller prøv å kontakte villdyrene

Samspillet i naturen er skjørt. Unngå å mate eller å forstyrre de ville dyrene, da de kan bli avhengig av mennesker for overlevelse og miste egne naturlige instinkter. Dette gjelder også for bildetakning. Hvis du ikke kan ta et bilde av reinen eller rypa på en trygg avstand, ikke ta et i det hele tatt – la villdyrene være i fred.

 

6. Planlegg turen godt og hold deg unna fredede områder

Fredede områder er dedikerte plasser for å bevare noen av våre mest betydningsfulle økosystemer. Vi er heldig som har campingsteder omringet av nydelig natur, og stier som gjør det mulig å oppleve den i sin helhet. Når du derimot streifer bort fra stien risikerer du å ødelegge planter og forstyrre dyrelivet i området. Hold deg og miljøet trygge ved å holde deg til stien, og kun campe på utpekte plasser.

Usikker på hvilke områder som er vernet? Sjekk her!

 

7. Solpanel – ikke batterier

Noe av det første nye campere ofte legger merke til er hvor mye mørkere områder utenfor bygrensene er om natten. Du kan hamstre AA-batterier for å drive hodelykter og lommelykter, eller du kan investere i en lysløsning som går på solenergi. Det finnes også ladere som lades via solen, slik at man kan holde liv i telefoner og GPS-en. Om du derimot camper i Tromsø på vinteren anbefaler vi at du har med nok batterier, og ikke er avhengig av solen for elektrisitet – solen er tross alt borte mellom november og januar.

 

8. Fisk og lag mat med hensyn

Å fange og sløye sin egen middag på campingtur kan være en stor del av moroa. På plasser hvor fiske er lovlig, må du sjekke hvilke fiskearter du kan hale inn og om du trenger et fiskeløyve for artene og området. Bered måltidet på en ovn fremfor åpen flamme, spesielt hvis klimaet er varmt og tørt, da bål utgjør en større risiko for skogen enn ovner.

 

9. Bruk, lei, reparer!

Det er selvfølgelig veldig fristende å ha «top notch» campingutstyr når du skal ut på tur, men det er ikke nødvendigvis det beste for miljøvennlig camping. Med mindre omgivelsene er krevende og du virkelig trenger det beste av det beste, er det ikke nødvendig å kjøpe nytt telt eller sovepose. Bruk det du har! Om du ikke har alt du trenger, er det flere plasser som holder på med utleie av nødvendig campingutstyr, og det finnes mange gode bruktalternativer på både Facebook og FINN.no – så slipper du å kjøpe nytt telt for kun én tur.

 

10. Hvis du kjøper noe nytt – kjøp grønt!

Det finnes mange miljøvennlige alternativer innenfor campingutstyrverdenen. Det er en stadig økning i tilbudet av øko-vennlig utstyr i både fysiske butikker og på nett, ettersom flere og flere kunder blir mer interessert i bærekraften til produktene. Dette inkluderer produkter som er BPA-frie og bruker resirkulerte materialer i produksjon.

 


 

Dette er bare noen av handlingene du kan utføre på campingturen din for å minimere innvirkningen turen din har på den fantastiske norske naturen. Når alt kommer til alt er det viktig å huske på dette uttrykket når du er ute og camper: «Ta bare bilder. Etterlat deg bare fotavtrykk».

 

 

 

Book overnatting & caravan

Vi ønsker deg velkommen til et hyggelig opphold her hos på Tromsø Lodge & Camping. Vi gjør alt vi kan for at du som besøkende skal ha et behagelig opphold, samt oppleve alt det vi kan tilby i Tromsø.

Vi gleder oss til å få deg på besøk.

Kom å prat med oss i resepsjonen eller gi oss et ring eller en epost om det er noe du lurer på.