Høsten i Tromsø er en magisk opplevelse. Mørketida nærmer seg med stormskritt og nordlyset danser over himmelen allerede fra september, samtidig som vi utnytter høstdagene i de flotteste turområdene du kan tenke deg.

Hos Tromsø Lodge & Camping ligger alt til rette for en god opplevelse. Vi er ligger fint til i naturskjønne omgivelser, men veien er kort til folkelivet i sentrum. Du kan dermed oppleve det beste Tromsø har å by på av både natur og kultur.

Bruk kampanjekode HOST2021 og få 15% på leie av hytter i høst!

Overnatting i vakre omgivelser

Noen søker seg til den tradisjonelle hytta for overnatting, mens andre ønsker en mer moderne stil. Heldigvis kan vi skreddersy overnatting for ditt Tromsø-opphold. Det finnes totalt 58 hytter hos oss og vi har noe for enhver smak. Fra verandaen på campinghytta kan du se nordlyset danse over stjernehimmelen. Visste du at på samisk heter nordlyset «guovssahas», som betyr lyset du kan høre?

De nye «Explorer»-hyttene våre er arkitekttegnede og toppmoderne i stilen, og har plass til overnatting for inntil fire personer. De tradisjonelle hyttene våre har en mer klassisk og koselig stil, samtidig som de er praktiske og har soveplasser til 5-6 personer.

I Explorer-hyttene kan du nyte synet av nordlyset gjennom de store vinduene.

I tillegg kan vi tilby 60 campingplasser med strøm for campingvogn og bobil. På campingplassen er det nytt og oppgradert dusj- og toalettanlegg, samt kjøkken der dere kan lage mat. I resepsjonen er det frokostservering hver dag, og her kan man også få kjøpt ferske bakevarer og aviser om morgenen – perfekt til dagens første kaffepause!

Når du våkner opp til dagens første måltid, har vi en herlig frokostbuffet som gjør deg mett før de mange opplevelsene resten av dagen. Vi tilbyr også lunsj og middag til grupper som bor hos oss. Vi har bar med alle rettigheter.

Dette kan du finne på i Tromsø i høst

Tromsø Lodge & Camping ligger i Tromsdalen – rett ved foten av noen av Tromsø mest kjente og fantastiske turområder. Tromsø er kjent som et tureldorado og det tar ikke mange minutter fra vi trør over dørstokken til vi har kommet oss mange høydemeter opp i fjellsiden. Både Sherpatrappa og Fjellheisen ligger i kort gåavstand fra Tromsø Lodge & Camping – uansett hvordan du kommer deg til toppen av Storsteinen, er utsikten upåklagelig.

Les mer: 5 flotte fjellturer i Tromsø

Fra november kan du være en del av et autentisk arktisk eventyr, og bli med i sleden på hundekjøring. De vennlige hundene er både snille og kosete, samtidig som de elsker å løpe. Her kan du oppleve hundekjøring på en helt unik måte.

Kanskje du vil kose og leke med valpene i hundegården?

Nordlyssesongen starter tidlig på høsten i Tromsø. Allerede i september kan du se Aurora Borealis danse over himmelen, samtidig som du drømmer deg vekk. Dra på nordlysjakt sammen med de du er glad i, og kryss av denne bucket list-opplevelsen sammen.

Vi samarbeider med flere aktivitetstilbydere i området, både på transport, nordlysturer, båtturer, hundekjøring med mer. Spør oss i resepsjonen, så finner vi den beste løsningen sammen med deg!

TUILs treningssenter ligger bare et steinkast unna og her kan du gjøre unna treningsøkten før du tar turen til et urbant bysentrum med unike butikker og cafeer sammen med vennegjengen. Tromsø sentrum bugner over av små perler som er klare til å oppleves og utforskes. Utfordre gjengen til en slag minigolf på Storgata camping, eller tilbring en avslappende lørdag på spa-båten Vulkana.

Gode fjellsko
Tromsø byr på den perfekte kombinasjonen mellom friluftsliv og byliv. Kombiner fjellturer med gode opplevelser i Tromsø sentrum.

Les mer: Kafeer, butikker og opplevelser du bare må få med deg i Tromsø!

Ta med kjæresten på en romantisk «get-away» eller samle vennegjengen i Nordens Paris. Legg konferanseturen med jobb til Tromsø. Nord-Norges største by byr på aktiviteter tilpasset de fleste behov, og enten du er på parferie, venneferie eller på tur med jobben, er sjansen stor for å finne noe spennende å bruke tida på.

Book oppholdet ditt på Tromsø Lodge & Camping nå!

 

Årets hyggeligste påskekampanje! Ta med hele gjengen og tilbring påskeferien i våre tradisjonelle påskehytter!

Påskeferie er tiden for hyttekos sammen med familie eller venner, skiturer, brettspill og kvikklunsj. Hos oss kan du oppleve alt dette, og mye mer, og fortsatt være bare et steinkast unna Tromsø sentrum. Med idyllisk plassering og flotte turmuligheter rett utenfor hytteveggen, garanterer vi påskekos og skikkelig «hytte-stemning».

For bare 5.000, – kan du bo hos oss gjennom hele påsken. Ta kontakt med oss, så finner vi den hytten som passer best for deg og dine!

Påskeferie i hytte
Påskeferie i Tromsø

Aktiviteter

Våre hytter er omgitt av fantastisk natur, noe som byr på både flotte turmuligheter og andre opplevelser. Påskeferie betyr ski, enten det er snakk om langrenn, alpint eller toppturer. Med Norges vakreste fjell, langrennsløyper som nærmeste nabo, Fjellheisen og et alpinanlegg en kort kjøretur unna, har du hos oss muligheter til det aller meste. Vi har også en fin grillhytte som er tilgjengelig for alle våre gjester!

Påskekos i solveggen
Påskeferie i Tromsø

Til alle våre gjester tilbyr vi også fantastiske aktiviteter organisert av våre partnere. Her får du muligheten til å bli med på hundekjøring, prøve isfisking, eller begi deg ut på nordlysjakt dersom været tillater det. Vi har gode avtaler med våre partnere, og kan hjelpe dere med å skreddersy påskens opplevelser!

Ved å bo hos oss beholder man også nærheten til et livlig byliv. Det finnes mange opplevelser i Tromsø Sentrum du bare må få med deg! Tromsø sentrum er bare en spasertur unna, og her kan man oppleve alt fra de mest populære attraksjonene, spise på de gode restaurantene og shoppe i gågata.

Gjør det enkelt, ta med familien, venner eller kjæresten på påskeferie hos oss!

 

Book din påskeferie her eller send oss en forespørsel via epost!

Vinteren er på vei, og vi kan nesten ikke vente!

Høsten er forbi og har bydd på farger slik bare høsten kan. Kveldene og nettene er mørkere og lengre, men himmelen lyser opp av det magiske sløret til frøken Aurora som danser over himmelen. Endelig kan vi ønske Kong Vinter velkommen tilbake.

Tromsø Lodge & Camping og våre samarbeidspartnere tar smittevern på alvor. Vi har god plass og det er trygt å reise hit. Men vi oppfordrer alle gjester og besøkende til å holde god avstand og vaske hender ofte.

Dette året er spesielt for alle, og den årlige høstturen til en storby i Europa må utsettes. Hvorfor ikke ta turen nordover, til Nordens Paris – Tromsø i vinter? Byen har mye å by på, alt fra koselige caféer, gode restauranter og spennende butikker.

Aktivitetsbonanza

Utenfor vinduet daler snøen ned fra himmelen, men den smelter når den treffer bakken. Termometeret snek seg farlig nært null i forrige uke, men det er enda en stund til snøen dominerer landskapene våre. Men det er ikke alle vinteraktiviteter som krever snø – og noen har allerede begynt!

Jakten på nordlyset

De fleste har hørt om det, og det er kanskje på din bucket list (du er definitivt ikke alene). Noen av de som besøker oss har fortalt at det er deres største drøm i livet. Å være vitne til at nordlyset danser på himmelen er en fantastisk, ekstraordinær opplevelse. Når det grønne sløret glir over himmelen, er det vanskelig å ikke bli lamslått.

Tromsø Camping nordlys vinter

Det kommer ikke som en overraskelse at mennesker i nord har hatt et nært forhold til nordlyset. Vikingene trodde det var dansende jomfruer som ventet på dem i Valhall, og i samisk tradisjon representerer det en kraft der våre forfedre bor.

Les mer om historien til nordlyset.

Besøk havets giganter

I flere år kokte havet utenfor Tromsø – og det var fullt av gigantiske og ydmyke knølhvaler som jaktet på sild, i godt samarbeid med flokker av spekkhoggere. De siste årene har hvalene flyttet seg litt lengre nord på jakt etter silden, men det er mange aktivitetstilbydere som kan ta deg med på tur for å se hvalen. Våre partnere svært kunnskapsrike, og vet nøyaktig hva de holder på med, slik at de kan ta deg med på en uforglemmelig opplevelse.

Hvalsafari vinter

Følelsen av å oppnå kommunikasjon med disse utrolige dyrene er ubeskrivelig – og du må være der for å forstå det. Vi hjelper deg med å booke din hval-opplevelse!

When in Tromsø

Etter hvert kommer endelig snøen også, og da tar vi deg med på en reise igjennom kultur og historie. Har du aldri stått på ski eller gått på truger inviterer vi deg til nybegynnerkurs, der du får oppleve snøen på den mest tradisjonelle måten som går an!

Hundekjøring og reinsdyrslede

Hunder har blitt brukt til jakt og transport i omtrent fire tusen år. Denne historien kan du bli del av, ved å oppleve et ekte arktisk eventyr: Å kjøre ditt eget hundespann!

Reinsdyrsleder er den eldste formen for transport i nord. Som en svært sentral del av samisk tradisjon kan du være med å besøke en ekte camp – der du får en smak på kulturen til vårt urfolk, med mat, joik, historier, og sledetur.

Tromsø vinter hundekjøring
Prøv hundekjøring i vinter!

Dette er bare noen av de aktivitetene vi anbefaler å prøve når du besøker Tromsø i vinter. Er du nysgjerrig på hva vi kan tilby til deg og dine reisevenner, ta gjerne kontakt med oss – så finner vi de beste aktivitetene for deg!

Book oppholdet ditt på Tromsø Lodge & Camping nå!

 

Tromsø ble kåret til verdens tredje beste juleby, før Travel And Leisure innså at Ishavsbyen trolig er klodens festligste å feire jul i. Det er mange gode grunner til det.

Det nevnte amerikanske reisetidsskriftet antydet først at relativt snøfattige byer på hver sin side av grensa mellom USA og Mexico kunne måle seg med Tromsø, men mer enn snøforholdene her begeistrer alt og alle på jakt etter julestemning. I denne byen er det uansett så å si alltid hvit jul. Det motsatte skjer sjeldnere enn hvert tiende år i snitt. Ikke rart vi stadig er på CNNs topp-ti-liste over verdens beste vinterdestinasjoner. Og nå fylles byen med turister også i jula. Det viser både statistikker og avisreportasjer.

 

Levende lyshav

Når man bor i en landsdel kjent for mørketid, blir gjerne entusiasmen for det lille lyset som er igjen stort. Derfor prises både nordlyset og andre fargesterke fenomener, som «den blå timen». Tromsø har også sterke tradisjoner med lystenning på gravlundene. Det ble i sin tid uttrykt at lyshavet utenfor slottet, da kong Olav V døde, skapte en slags renessanse for tradisjoner med å tenne lys for de døde. Men da disse januardagene i 1991 viste ei helt egen stemning i Oslo, så hadde tradisjonen stått seg sterkt på Tromsøs kirkegårder og gravlunder i mange år.

Lyshav foran stortinget i Oslo.
Kilde: tk.no

Skikken er for øvrig sterkt knytta til det katolske, var protestantisk motarbeida i århundrer, men bredte om seg igjen i et Nord-Europa som mintes den første verdenskrigens ofre. Derfra tok den også turen videre til Norge, og nordover, hvor mørketid og snø skaper særegne kulisser for tradisjonen. Man trenger ikke gå mer enn et par hundre meter fra Tromsø Lodge & Camping for å få oppleve et slikt julelyshav.

 

Konsertkatedralen

I denne mørke og kalde tida vet tromsøværingene dessuten å søke lyset og varmen, som ei god julestemning gir, på flere måter. Særlig Ishavskatedralen fylles med julemusikk, kjent som den også er for sin spesielle akustikk, i tillegg til det arkitektoniske. I 2019 er det satt opp ikke mindre enn 17 julekonserter i Tromsdalen kirke, som er det offisielle navnet knapt noen bruker. I tillegg blir det både romjulskonsert og nyttårskonsert der.

Ishavskatedralen i Tromsø under solnedgang og den blå timen. Foto.
Kilde: iTromsø

 

Når både lokale, nasjonale og internasjonale julestjerner byr på godlåt og stemmeprakt i byen, tas også Domkirka, Kulturhuset og andre konsertarenaer i bruk, men ingen i nærheten så mye som Ishavskatedralen.

 

Julegate i folks hjerter

Også julegatearven er lang i Ishavsbyen, og følelsene rundt den sterke. Da flere tiår gamle lenker med lysende røde hjerter måtte skiftes ut i 2017, deltok nær 5.000 mennesker i avstemningen om hvordan den nye pynten over Storgata skulle se ut. Til tross for at skiftet bunnet i et EU-direktiv, fikk de gamle hjertene leve på annet vis, og er sammen med stadig større satsinger fra handelsstanden med på å pynte julebyen Tromsø. Brannsikkerhet tas altså stadig alvorlig, som da julelys av samme grunn ikke kom opp i byens gater i 1967, også da til dyp skuffelse for mange.

The city streets of Tromsø, adorned with Christmas decorations.

Den årlige julegran-tenninga på Stortorget er dessuten flittig besøkt, og det er et spektakulært syn når grana flys dit med helikopter.

 


Er du på utkikk etter et hyggelig sted i Tromsø under juleferien? Da kan du booke en hytte hos oss på Tromsø Lodge & Camping.


 

Julebord før og nå

Julebord som gilde er et begrep med røtter langt over tusen år tilbake i tid. Både romerske og norrøne sådanne ble nøye flettet inn i kirkas skikker, for å fjerne forkastelig tankegods, men samtidig ikke skape mer brudulje enn nødvendig. Eplet i munnen på et grisehode skal være en vikingtradisjon. Julebordene slik vi kjenner dem i dag, som festlige lag for kolleger og andre organiserte, er imidlertid et etterkrigsfenomen.

Det spørs om Tromsø har noen særegne julebordstrekk som ikke andre norske byer har, men allerede i 1972 slo byens lokalavis opp på førstesida at tusenvis av tromsøfolk brukte mer enn en million kroner til sammen på julebord. Prisen per kuvert lå på mellom 25 og 90 kroner, og det kom sterke reaksjoner på at byens formannskap bevilget seg 120 kroner hver til julebord. Sjøl i restaurantbransjen reagerte enkelte på at fråtseriet hadde tatt overhånd.

Les også: Vinteren kommer!

Kanskje så man her tidlige tegn på hvorfor Tromsø noen år seinere ble omtalt som landets utelivsby nummer 1. I dag kan man velge mellom alt fra catering til en leid lavvo innerst i Tromsdalen til store show som «krydrer» både koldtbord og varmmat i alle mulige former på de store hotellene.

 

Julemesser for hånden

Julemarkedene er mange i og rundt byen, hvor utvalget av lokalt håndverk, håndarbeid og tradisjonsmat er stort. Åsgårdmessa er nok eldst, med sine 55 år i drift. Og den er i alle fall størst. Hvert år kniver mange titalls småprodusenter om plassen, der en ufravikelig regel er at det som selges skal være sjøllagde produkter.

Julemarked på Stortorget i Tromsø. Foto.
Kilde: iTromsø

Julematen – gull og grandiost

At ferdigpizzaen Grandiosa er favoritten til julemiddag, er en myte som har bredt om seg i Norge rundt 30 års tid nå. Sannheten er at ribbe og pinnekjøtt fortsatt topper statistikkene. Juletradisjoner hadde jo ikke vært tradisjoner, hvis de ikke bygde på nettopp tradisjoner. Samtidig endres de for de fleste litt etter litt av ytre påvirkning, også mattradisjonene. I tillegg til det globale medietrykket, så har Tromsø vært en by med stort internasjonalt samkvem og tilflytting i hele byens historie.

For noen er kanskje ikke endringene større enn at pinnene byttes ut med poteter, og/eller vannet med øl, i pinnekjøttgryta. For andre endres julemenyen mye mer, for eksempel til det vegetariske.

Les også: Tradisjonell mat i Norge: hva kan du forvente deg?

I det fiskeribygde Nord-Norges hovedstad er likevel kjøtt-tradisjonene på svært høyt nivå. Du finner en norgesmester fra byen så å si i hvert eneste års NM i kjøttprodukter, og det er vanligvis julemat fra Ishavsbyen som sanker gull og andre medaljer. I år vant H Mydland AS i begge kategorier pinnekjøtt, men også lammerull og fenalår fra flere av byens kjøttprodusenter har gjort stor NM-suksess opp gjennom årene.

 

Julejazz og gjensyn

Mellom familieselskapene og vennelagene finner tromsøværingene likevel tid til å dyrke byens rike kulturliv. Romjulsjassen og viseklubbens «Romjulsspelt med bokna musikk» bygger på flere års engasjement og spilleglede, og hvert eneste år er disse konsertene utsolgt lenge før jul. Gjensyn med gamle band er heller ikke et uvanlig julefenomen.

 

Fjellfint fyrverkeri

Et spektakulært julepunktum settes hvert år med det som må være verdens stiligste fjellfyrverkeri. Hver nyttårsaften lader og skyter 30-40 frivillige ut kinesisk fyrverkeri av beste kvalitet fra platået ved Fjellheisens toppunkt. Fjellfyrverkeriet har røtter helt tilbake til 1946 og vant Tromsø kommunes hederspris i 2017. Det må bare oppleves. Vi anbefaler å se det fra området rundt Ishavskatedralen eller egnede steder i og rundt Tromsø sentrum. Velbekomme.

 

Fjellfyrverkeri i Tromsø under årskifte til 2018.
Kilde: UiT, Twitter

 

Tromsø Lodge & Camping ønsker deg en God Jul og Godt Nyttår!

Book overnatting & caravan

Vi ønsker deg velkommen til et hyggelig opphold her hos på Tromsø Lodge & Camping. Vi gjør alt vi kan for at du som besøkende skal ha et behagelig opphold, samt oppleve alt det vi kan tilby i Tromsø.

Vi gleder oss til å få deg på besøk.

Kom å prat med oss i resepsjonen eller gi oss et ring eller en epost om det er noe du lurer på.